Promoviran 41 majstor u 15 zanimanja: “Majstori su temelj gospodarskog razvoja” /FOTO/

Autor: DK

POŽEGA – Svečano je promoviran 41 majstor u 15 zanimanja kojima su uručene majstorske diplome na svečanosti upriličenoj u požeškom Obrtničkom domu kojom prigodom su novim majstorima i majstoricama uz predsjednika Obrtničke komore Antu Bilobrka, predsjednika Udruženja obrtnika Milu Golića čestitke uputili i diplome uručili požeški gradonačelnik Darko Puljašić, zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović i zamjenik gradonačelnice Pleternice Anto Barbarić, ovogodišnji dobitnik plakete “Zlatne ruke” koju je primio za uspješan obrtnički rad povodom Dana Hrvatske obrtničke komore u Zagrebu.

U Obrtničkoj komori Požeško-slavonske županije položilo je 502 majstora čime se s razlogom mogu i imaju razloga ponositi čelnici te institucije.

-Majstorski ispit nije samo uvjet za otvaranje pojedinog obrta već su i uvjet za dobivanje licence za obrazovanje budućih generacija. Majstorska zvanja vrlo su cijenjena u Europi, a sve više i u Hrvatskoj, majstori su temelj gospodarskog razvoja. Uz sve negativne trendove koji se odnose na iseljavanje mladih, postoje pozitivni pokazatelji. U siječnju ove godine imali smo 884 obrtnika s 2400 zaposlenih, a trenutno imamo 913 obrtnika s 22544 zaposlenih osoba. Prema našim saznanjima nema niti jedne osobe s položenim majstorskim ispitom koja je nezaposlena i evidentirana na Zavodu za zapošljavanje – rekao je Anto Bilobrk, predsjednik Obrtničke komore.

Puno uspjeha majstoricama i majstorima poželio je i zamjenik župana Željko Jakopović.

-Na ovim našim prostorima obrti nisu bili uvijek jednako cijenjeni, ali to se mijenja jer mijenja se i hrvatska ekonomija, a na tom tragu i u tom trendu imate i vi perspektivu i budućnost -rekao je Jakopović.

Prigodnim riječima nazočne je pozdravio i požeški gradonačelnik Darko Puljašić naglašavajući kako grad Požega grad obrtnika te da kao gradonačelnik njeguje poseban odnos prema obrtnicima.

-Vi ste ti koji zapošljavaju veliki broj naših sugrađana i uplaćujete velike iznose poreza doprinoseći tako i gradskom proračunu s kojim mi onda odgovorno možemo raditi na boljitak svih. Biti obrtnik iznimna je hrabrost jer obrtnik za svoj posao odgovara cijelom svojom imovinom i to je ono na čemu vam doista čestitamo. Čestitam vam na hrabrosti i želim puno uspjeha u poslovima kojima se bavite. Drago mi je da ćete moći svoje znanje podijeliti i s mladima. Vi ste pravi primjer što se može kada netko doista želi i hoće, a kao gradonačelnik sa svojim suradnicima potrudit ćemo se, uz preduvjete koji su u našoj moći, da vam olakšamo kako bi doista znali da u Gradu Požegi imate prijatelja, podršku i partnera – rekao je gradonačelnik Puljašić.

Čestitke novim majstorima upitio je i Anto Barbarić, zamjenik pleterničke gradonačelnice i dugogodišnji obrtnik koji je pozvao sve mlade da ne odlaze sa svojih ognjišta već da ostanu i budu svoji na svome ističući kako ima saznanja da u drugim zemljama EU gdje mladi masovno odlaze nije tako sjajno kako se govori.

Foto: D. Krstanović

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: