Promijenjen krov na crkvi a gradi se i vanjski oltar – vrijednost 3,7 milijuna kuna

Autor: V.M.

crk3mPLETERNICA – U godini kada se slavi 60. obljetnica štovanja Gospe od Suza i 10. obljetnica proglašenja Svetišta, pleternička župna crkva i prostor uz nju postali su veliko radilište. Tako će biti i slijedećih godina jer predstoje veliki i skupi radovi koji će se obavljati u etapama.

Prva faza uređenja crkve i prostora uz nju počela je u travnju kada su krenuli radovi na rekonstrukciji krovišta. Njihova vrijednost je bila 1,7 milijuna kuna. Novi krov završen je u lipnju i nije klasičnog izgleda. Naime, iznad crkve je polukružan krov oko kojega je tzv. atika. Riječ je o niskom zidu iznad vijenca fasade koji je napravljen od max compakt pločama visoke kvalitete, otpornih na udarce, savijanje, ekstremne vremenske uvjete, tuču, UV zračenje i otapala.

crk1mNedugo nakon rekonstrukcije dotrajalog krova počela je gradnja novog vanjskog oltara koji se ,naslanja’ na crkvu odnosno ulazno stepenište. Oltarski prostor je veći od postojećeg, improviziranog, napravljenog prije deset godina u povodu svečanog proglašenja Svetišta. Vrijednost radova na novom oltaru je oko 2 milijuna kuna. Uređenje crkve i prostora oko nje financira se sredstvima župe i prilozima građana. Kako je ovih dana izvijestio župnik i rektor Svetišta preč. Antun Ćorković, za radove na krovu iz župne blagajne je izvođaču ( Presoflex gradnja) isplaćena prva rata od 306 000 kuna. – Radovi na crkvi nastavit će se po etapama: fasada, grijanje, hlađenje, uređenje stepeništa, rampe, uređenje prostora ispod stepeništa, već kako to naše financijske mogućnosti budu dopuštale. Navedeni će radovi potrajati dugo kao i gradnja vanjskog oltara u svetištu. Također Vas možemo izvijestiti da je od 01. travnja kad su zaspočeli radovi do danas bilo ukupno 130 obitelji koje su dale svoj dar za obnovu. Ukupno je skupljeno 49. 050, 00 kn; 2.740. 00 eura; 100 franaka; i 100 dolara – rekao je župnik Ćorković.

crk6m

Više iz kategorije