Prolaznicima prijeti padanje žbuke i zida sa krova – nitko ništa ne poduzima?

Autor: Jelenko Topić

Prije nekoliko godina sa derutne zgrade tzv. Staklane na Trgu svetog Trojstva u najužem središtu Požege pala je žbuka, te umalo ozlijedila prolaznika. Otada se ništa nije promijenilo jer opasnost za prolaznike prijeti i nadalje!

Nije teško zamijetiti da komadi žbuke jednostavno vise sa oronulog pročelja zgrade, te da svakog trenutka mogu pasti na prolaznike. Uz to, na krovu te nekad prekrasne barokne zgrade, izgrađen je lijep ukrasni zid koji po mišljenju mnogih također prijeti da će pasti, a to bi moglo donijeti teške posljedice jer se radi o velikoj težini i količini opeka.

Nije nam poznato ima li ta zgrada izuzetne arhitekture svoga upravitelja, te među stanarima neku odgovornu osobu, no sigurno je da sadašnje stanje može donijeti velike probleme i troškove vlasnicima ovog zdanja.

Prema našim saznanjima zgrada je u privatnom vlasništvu, a vlasnika ima više, što znači da su oni odgovorni za cjelokupnu štetu u slučaju da žbuka ili zid tj. opeka padnu na prolaznika. Stoga bi se trebali zamisliti i poduzeti mjere da se to ne dogodi dok ne bude kasno.

Postavlja se pitanje zar nitko od nadležnih to ne vidi iako oni svakodnevno prolaze pokraj zgrade, a možda i koriste sadržaje u njoj. Možda bi netko od njih trebao upozoriti vlasnike na stanje i opasnost kad oni to svojim očima ne vide! U krajnjem slučaju tu su i korisnici poslovnog prostora koji bi u slučaju eventualne nezgode, ozljeđivanja i sličnog također bili odgovorni, te morali nadoknaditi štetu onome tko nastrada. Krajnje je vrijeme da se nešto poduzme i spriječi stradanje ili šteta kako na objektu tako i njegovim korisnicima, ali i prolaznicima po nogostupu kojim dnevno prođe više desetaka pješaka među kojima su i mališani.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.