PROJEKT “ZAŽELI I OSTVARI” – Dvije godine zajedništva i solidarnosti!

Autor: PROMO

Nakon dvije godine terenskog rada, brige i skrbi o osobama starije dobi program pomoći u kući kroz projekt „Zaželi i ostvari“ došao je svome kraju. Ovaj, preko 3 milijuna kuna, „težak“ projekt je uz dnevnu skrb o starijim osobama za rezultat imao mnoga osposobljavanja za zaposlenice.

“Ovaj projekt od velikog značaja za žene iznad 50 godina starosti koje teško dolaze do posla. Treba imati puno živaca, razumijevanja i morate ostaviti sve probleme iza sebe te doći neopterećeni kod korisnika. Osposobljavanje  koje sam prošla u sklopu projekta  nije bilo teško, a naučila sam neke specifičnosti u odnosu i pristupu prema starijim osobama,” rekla je Marica Novinc, gerontodomaćica u projektu Zaželi i ostvari.

S njom se slaže i Marina Vučinić te dodaje kako je psihosocijalna podrška koju pružaju krajnjim korisnicima još važnija, jer su oni željni društva i imaju potrebu požaliti se o svojim dnevnim problemima da im bude lakše nositi se s njima. “Jako sam sretna jer nam je kroz edukacije omogućeno i polaganje vozačkog ispita. Voljela bih da se ovaj oblik zapošljavanja nastavi i u narednom periodu kako bi nastavila raditi ovaj posao,” zaključuje Marina.
Iako je program završio novi upiti i prijave svakodnevno pristižu, zainteresiranost i potreba ljudi za ovakvom vrstom pomoći je velika i dobro prihvaćena.

Lilja Šimunović koja je brinula za ukupno sedam korisnika ističe kako su radili sve ono što je u određenom trenutku bilo potrebno kako bi njihovi korisnici imali osigurano sve do ponovnog dolaska gerontodomaćice. “Donesem im drva, skuham, počistim. Odem im po lijekove i uputnice, u trgovinu po kruh i mlijeko. Postali smo kao mala obitelj,” kaže Ljilja. Zajednički zaključak svih je nada u nastavak projekta, ali i vremenskog okvira trajanja projekta jer potreba za ovakvom vrstom pomoći je trajna. – Nadamo se kako će ovaj projekt prijeći u fazu programa i da neće biti vremenski ograničen kako ne bi bilo prekida u skrbi – zaključuju naše sugovornice.

Projekt ˝Zaželi i ostvari˝ financira se iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je 3.067.873,91 kn. Razdoblje trajanja projekta je 30 mjeseci. Partneri projekta su Hrvatski zavod za zapošljavanje područni ured Požega  i Centar za socijalnu skrb Požega.

Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Grada Pleternice.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88