Za projekt “Slavonija” u 2017. osigurano 2,5 milijardi kuna: Koliko će od toga privući Požeško-slavonska županija?

Autor: DK

POŽEGA / SISAK – Prilikom posjeta Sisačko-moslavačkoj županiji, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac održala je redovni mjesečni sastanak s hrvatskim županima i čelnicima regionalnih razvojnih agencija (regionalnim koordinatorima), na kojem je sudjelovao i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.
Razgovaralo se o aktualnim natječajima i mogućnostima financiranja iz EU fondova te sadašnjim i budućim projektima.

Poseban naglasak stavljen  je na važnost dvosmjerne komunikacije između Ministarstva i svih nositelja regionalnoga razvoja te na informiranje šire javnosti o natječajima i mogućnostima financiranja projekata u 2017. godini, kako bi korisnici na vrijeme pripremili projektnu dokumentaciju i osigurali povlačenje što većeg iznosa EU sredstava.
Svi sudionici sastanka složili su se kako je u tom procesu najvažniji partnerski pristup kroz koji će se do kraja 2017. usvojiti zakonski i podzakonski akti te omogućiti pozitivan zaokret u upravljanju EU fondovima i politici regionalnoga razvoja.

Predstavljen je i projekt “Slavonija” koji je od velike važnosti za cijelu Hrvatsku, ali posebno za pet slavonskih županija za koje je osigurano 2,5 milijardi eura, Taj bi novac trebao biti uložen u poduzetništvo, obrazovanje, zdravstvo, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, unutarnje plovne puteve i energetiku.

„Idući tjedan ćemo objaviti popis potpisanih ugovora na području pet slavonskih županija koje su obuhvaćene Projektom Slavonija. Pri tome ne umanjujem važnost svih ostalih županija jer novca ima stvarno dovoljno za sve krajeve Lijepe naše, a samo u ovoj godini plan nam je ugovoriti projekte u vrijednosti od 13 milijardi kuna“, izjavila je ministrica Gabrijela Žalac.

Na sastanku je predstavljen i Program održivog razvoja lokalne zajednice kroz koji je ove godine osigurano 73 milijuna kuna za jedinice lokalne samouprave razvrstane u I. i II. skupinu prema indeksu razvijenosti, a najavljen je i još jedan natječaj za male lokalne projekte vrijedan 45 milijuna kuna, čime će lokalnoj zajednici ove godine biti na raspolaganju dva i pol puta više sredstava nego do sada.

Sad će se vidjeti sposobnost Županijske razvojne agencije “Panora” kojoj se nude brojne mogućnosti za privlačenje značajnih sredstava za razne investicije za što će trebati kandidirati projekte.
Prava na pogreške nema jer je svima značajna čak i najmanja investicija i projekt koji za neku lokalnu jedinicu samouprave može biti od presudne važnosti.

Budnim ćemo okom pratiti otvorene mogućnosti koje se nude u projektu “Slavonija” te time poticati i ukazivati sveopćoj javnosti na učinjeno.

Foto: www.razvoj.gov.hr

Više iz kategorije