Projekt požeško-slavonskog Doma zdravlja „Zdravozubci“ se nastavlja uz potporu Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za hitnu medicinu /FOTO/

Autor: DK

Dom zdravlja Požeško-slavonske županije, na čelu s ravnateljem Marijanom Višatickim u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo i Zavodom za hitnu medicinu i njihovim ravnateljima Matom Matijevićem i Fabijanom Barišićem nastavljaju edukativno-preventivni projekt “Zdravozubci”.

Projekt Zdravozubci započeo je prošle godine i ima za cilj učenike prvih razreda upoznati s osnovama oralne higijene te važnosti ispravnog čišćenja zubi i usne šupljine. Kao pilot projekt prošle je godine započeo je u Katoličkoj osnovnoj školi Požega, a ove se školske godine nastavlja u školama na području općina u Požeško-slavonskoj županiji.

-Odlučili smo kao Dom zdravlja s našim partnerima taj projekt razviti u širem obliku. Obuhvatili smo ove godine pet općina, ukupno osam osnovnih škola gdje ćemo 209 prvašića pregledati i utvrditi status njihovih zubića. Projekt se provodi u nekoliko faza – prvi pregled uz dodjelu poklona (četkice, zubne paste, bojanke i edukativni materijali), te nakon pet mjeseci, krajem školske godine drugi pregled uz bilješke tko je imao od mališana najveći pomak u oralnom zdravlju. Najuspješniji, njih stotinjak mališana bit će nagrađeni izletom u Park prirode Papuk – rekao je Marijan Višaticki ravnatelj požeško-slavonskog Doma zdravlja.

Provedbu projekta  medijski smo popratili u Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić u Velikoj gdje su uz  nastavnike tu inicijativu prihvatili i roditelji učenika.

Projekt u cijelosti financira Dom zdravlja Požeško-slavonske županije, koji je prepoznalo i Ministarstv zdravlja.

-Uvjeren sam da ćemo dobiti još veći podršku za projekt koji je vrijedan oko 55 tisuća kuna. Ove smo godine obuhvatili sve općine i Pakračku poljanu. Za svako dijete na početku i na kraju projekta osiguran je prigodan poklon, a nadamo se kako ćemo sljedeće godine proširiti ovaj program i na gradove na području županije – dodao je ravnatelj Višaticki.

U projekt je uključen mladi požeški stomatolog dr.med. dent Mario Jakobović koji naglašava kako su jako dobro vidljivi pomaci nakon provedbe pilot projekta.

-Vrijedi nastaviti ovu akciju i proširiti na višu razinu. Oralna higijena nije loša kod stanovništva općenito, ali kod djece ima slučajeva gdje je riječ o velikoj zapuštenosti. Tu bi definitivno i roditelji trebali proći edukaciju, a ne samo djeca. Nadam se stoga da ćemo s ovakvim projektima ipak uspjeti postići poboljšanja jer preventiva je iznimno važna, posebice u ovoj ranoj dobi – naglasio je dr. Jakobović.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: