Projekt Parka prirode Papuk “Dvije rijeke jedna gora” priveden kraju

Autor: Požega.EU

JankovacVELIKA / JANKOVAC – Projekt Parka prirode Papuk “Dvije rijekejedna gora” koji je započeo u travnju 2013. godine zajedno sa svojim partnerima uspješno je priveden kraju Riječ je o novom eko turističkom proizvodu Drave, Dunava i Papuka koji je bio sufinanciran od strane Europske unije u sklopu IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska a čija je ukupna vrijednost bila nešto veća od milijun eura.

Projekt su osmislili i u partnerstvu proveli Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Nacionalni park Dunav-Drava i Javna ustanova Parka prirode Papuk. Projekt je realiziran u četiri četiri zaštićena područja – Park prirode Kopački rit, Park prirode Papuk i Regionalni park Mura-Drava u Hrvatskoj te Nacionalni park Dunav-Drava u Mađarskoj a s ciljem da osigura održivi gospodarski razvoja kroz upravljanje prirodnim resursima duž regije Mura-Drava-Dunav uz uvođenje novih eko turističkih proizvoda i prekograničnom suradnjom.

U sklopu ovog projekta Park prirode Papuk je napravio stazu uz jezera na Jankovcu, dužine 350 metara, kako bi se omogućila pristupačnost osobama s posebnim potrebama. Staza ima rampu za invalide a napravljena su i i tri proširenja staze u podeste na kojima su postavljene informacijske točke – tabla i tekst na Braillovom pismu. Uz to uređeno je i dječje igralište i učionica na otvorenom za potrebe edukativnih programa budući da su posebna ciljna skupina ovog projekta školska djeca koja čine i najveći udio posjetitelja Parka. Kroz ovaj će projekt tako oni dobiti još bolju ponudu, edukaciju u otvorenoj učionici u prirodi i mogućnost za rekreaciju na igralištu na Jankovcu. u Parku prirode Papuk. Na ovaj će način tako oni još više upoznati vrijednosti ovog zaštićenog područja te razvijati svijest o očuvanju i zaštiti prirode.

Više iz kategorije