Projekt energetske obnove zgrade Društvenog doma Blacko donijet će novu kvalitetu društvenom životu u mjestu

Autor: PROMO

Projekt Energetska obnova zgrade Društveni dom Blacko na adresi Blacko 36, Pleternica (KK.01.2.1.04.0150) ukupne je vrijednosti 599.624,24 kn, od čega EU sufinanciranje iznosi 355.470,76 kn. Projektom su mještani tog naselja od neugledne i ruševne zgrade koja nije bila za korištenje dobili suvremene,energetski učinkovite prostore za kvalitetniji sustav društvenog djelovanja.

U sklopu Poziva Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“, Grad Pleternica prijavio je 9 zgrada sa svoga područja. Među prvim zgradama obnovljen je Društveni dom u Blacku, a jučer je u obnovljenim prostorima doma, u skladu s epidemiološkim mjerama, održana i završna konferencija.

Riječ je o projektu Energetska obnova zgrade Društveni dom Blacko na adresi Blacko 36, Pleternica (KK.01.2.1.04.0150). Ukupna vrijednost projekta je 599.624,24 kn, od čega EU sufinanciranje iznosi 355.470,76 kn. Provedba svih mjera energetske obnove rezultirala je smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje (QH,nd) na godišnjoj razini (kWh/god) od najmanje 76 posto u odnosu na godišnju potrošnju prije provedbe mjera. Zgrada je iz energetskog razreda G prešla u energetski razred C nakon energetske obnove.

Projekt će tako izravno doprinijeti smanjenju potrošnje energije u zagradi, a korisnici su dobili ugodnije mjesto za boravak pri čemu će porasti i svijest o važnosti korištenja obnovljivih izvora energije, rečeno je na završnoj konferenciji na kojoj je, uz predstavnike Mjesnog odbora Blacko i mještane, zadovoljstvo projektom izrazila i gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

“Svi se sjećamo kako je ovaj dom izgledao i ona zgrada, kakva je bila prije, više nije ista. Ovo je sada jedan prelijep prostor za održavanje svih vaših aktivnosti,” rekla je gradonačelnica.

Projekt je započeo u rujnu 2018 godine, a nakon dvije godine, rezultati su tu, naglasila je voditeljica projekta Marija Mitrović.

“Društveni dom izgrađen je 1973 godine i koriste ga predstavnici različitih udruga građana i svi mještani ovog naselja te je tako mjesto okupljanja i realizacije brojnih aktivnosti. Projektom smo osigurali da ovo svojevrsno središte naselja i prostor za razvoj zajedništva dobije novu kvalitetu. Kroz provedbu mjera energetske učinkovitosti poveća se toplinska zaštita vanjskog zida, poda prema tlu, stropa prema negrijanom prostoru, zamijenjena je vanjska stolarija, ugrađen je novi sustav grijanja – peć na pelete,” rekla je Mitrović.

Uz nositelja projekta Grad Pleternicu, u realizaciji projekta sudjelovali su i Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova kao Upravljačko tijelo, te Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao Posrednička tijela.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek