Projekcija dokumentarnog filma “Ramci negdje drugdje”

PLETERNICA – Dokumentarni film “Ramci negdje drugdje” koji je dobio glavnu nagradu festivala u Rumunjskoj u kojem se govori o doseljenim pleterničkim Ramcima jučer je promoviran u pleterničkoj Knjižnici i čitaonici u kojoj je prevladavao duh stare baštine na koju su podjsećali Ramci i Ramkinje obučeni u narodne nošnje kojima se diče i ponose gdje god da se u njima pojave.

Hrvatska televizija premijerno je emitirala taj dokumentarac 3. prosinca 2015. godine, a nakon toga nekoliko puta reprizirala na svome trećem i četvrtom programu.

Film „Ramci negdje drugdje“ traje pola sata, a u njemu sudjeluje tridesetak članova i članica Kulturno-umjetničkog zavičajnog društva „Rama“ iz Pleternice. Snimljen je u samoj Pleternici i bližoj okolini gdje su se tijekom prošlog stoljeća doselili brojni žitelji s područja Rame, koje je smješteno između Bosne i Hercegovine.

Aleksej Pavlovsky urednik Programa predajne i običajne kulture Hrvatske televizije i scenarist filma

– Dogovorili smo snimanje priloga u Pleternici, Jure Vidakušić, predsjednik Zavičajnog KUD-a Rama Pleternica samo je samo dovozio ljude a mi smo razgovarali s njima i kroz te razgovore otvoreno je mnogo pitanja: Tko su to zapravo Slavonci? Tko su Ramci? Koliko su Ramci postali Slavonci a koliko su ostali Ramci? Ovdje žive i Gorani, Bosanci, Hercegovci i Ličani. Ljudima koji su se u Domovinskom ratu doselili ovamo Ramci su Slavonci, a Ramci na njih gledaju kao na Bosance kao što su prilikom doseljenja na njih gledali Slavonci. Sve je to zapravo relativno i o tome bi se mogao napraviti znanstveni rad. U polusatnom filmu nemoguće je odgovoriti na takva pitanja ali, mi smo ih mnogo otvorili – rekao je Aleksej Pavlovsky urednik Programa predajne i običajne kulture Hrvatske televizije koji je i scenarist filma za koji Jure Vidakušić, predsjednik Zavičajnog KUD-a Rama Pleternica kaže da je napravljen fantastično.

Jure Vidakušić, predsjednik Zavičajnog KUD-a Rama Pleternica

-Pogodili smo temu a odradili smo ono što smo htjeli, da ljudi jedanput vide tko su ti Ramci, da smo svi mi jedni te isti, da smo tu, da je ovo ovdje i naše i vaše. Samim tim film mi puno znači. A ujedno, to je prvi film koji je osvojio tako veliko priznanje u Pleternici i ostat će zabilježeno da su Ramci Pleternici donijeli takav film i nagradu – istakao je Jure Vidakušić.

Prije projekcije filma članovi Zavičajnog KUD-a Rama Pleternica izveli su nekoliko pjesama, dok je Jure Vidakušić uz gusle pjevajući pozdravio sve nazočne.

0 Comment