Program poticanja jako slabo prepoznali gospodarstvenici i obrtnici

Autor: D.K.

POŽEGA – Poduzetnički impulsu 2014. – Program poticanja poduzetništva i obrta prema svemu sudeći veoma je mali broj poduzetnika i obrtnika iskoristio kao mogućnost koja se preko tog projekta dobiva. Moguće je dobiti bespovratna sredstava ako se ispunjavaju traženi kriteriji i ako se se dobro obrazloži i dokumentira.

Programom poticanja poduzetništva i obrta razrađen je sustav bespovratnih potpora kroz više mjera, “Razvoj mikro poduzetništva i obrta, Jačanje poslovne konkurentnosti poduzetnika i obrtnika, Razvoj poduzetničke infrastrukture i poslovnog okruženja i Obrazovanje za poduzetništvo i obrte te očuvanje tradicijskih i umjetničkih obrta”.

Sa 31.srpnja 2014. godine poduzetnicima i obrtnicima u Požeško-slaonskoj županiji dodijeljene su samo 23 potpore sa ukupnim iznosom od 472 tisuća kuna.

Najveći iznos isplaćen je za „Razvoj mikro poduzetništva i obrta“, 296 tisuća kuna, tvrtci Elpos d.o.o. iz Požege,  dok je poticaj za „Obrazovanje poduzetnika“ isplaćeno Ekonomskoj školi u Požegi, gotovo 48 tisuća kuna i Osnovnoj školi fra Kaje Adžića iz Pleternice, blizu 49 tisuća kuna. Preostali iznos isplaćen je za „Cjeloživotno obrazovanje“ obrtnicima i pojedincima koji su ispunili tražene kriterije.

Po Programu poticanja poduzetništva i obrta, u ovoj godini, na vrhu ljestvice su isplate  poduzetnicima i obrtnicima na području Grada Zagreba, 6,5 milijuna kuna iza kojeg slijede u Krapinsko-zagorskoj županiji sa iznosom od 5,6 milijuna kuna,  u Zagrebačkoj županiji 4,4 milijuna kuna, Međimurskoj županiji 4,1 milijun kuna i Sisačko-moslavačkoj županiji 3,3 milijuna kuna. Na začelju su Ličko-senjska i Dubrovačko-neretvanska županija sa nešto više od 7 tisuća kuna dok je u Virovitičko-podravskoj županiji isplaćeno 129 tisuća kuna, Šibenskoj-kninskoj 259 tisuća kuna, Koprivničko-križevačkoj 370 a poduzetnicima i obrtnicima u Požeško-slavonskoj županiji 427 tisuća kuna.

Tvrtka Elpos iz Požege sa svojim proizvodnim pogonom u Radnovcu bavi se projektiranjem i proizodnjom više vrsta elektro instrumenata i proizvoda. Mogućnost sufinanciranja neophodno potrebne opreme kako bi se mogle pratiti direktive EU, tvrtka Elpos je iskoristila i 2013. godine kada je također iz sredstava Programa poticanja poduzetništva i obrta dobila 200 tisuća kuna bespovratnih sredstava.

-Pratimo natječaje kojima se nude mogućnosti sufinanciranje naše djelatnosti kako bi imali vlastite instrumente koji su nam u svakodnevnom radu potrebni. Radi se o najsuvremenijoj opremi za razna ispitivanja koja su propisima regulirana prema direktivama EU tako da možemo biti u koraku i sa onima najuspješnijima. I prošle smo godine dobili određeni iznos srestava za projekt za koji smo dokazali da su sva dobivena sredstva namjenski utrošena. Posrećilo nam se i ove godine pa nam je prihvaćena aplikacija na Program sufinanciranja mikro poduzetništva i obrta. Naši projekti su prepoznati i ocjenjeni prihvatljivima – rekao je vlasnik i direktor tvtke Elpos Tomislav Babić.

Za istaknuti je da je i Osnovnoj školi Fra Kaje Adžića iz Pleternice prihvaćen vrijedan projekt za što im je svesrdnu pomoć pružila gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i Poduzetnički inkubator Pleternica koji su dosadašnjim iskustvima mogli dati usmjerenja kako se i na koji način pristupa projektima i polučuju rezultati, u razgovoru nam je rekla ravnateljica Osnovne škole Fra Kaje Adžića Anka Dorbić.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek