Proglašena elementarna nepogoda za dio područja Jakšića, Kaptola, Kutjeva, Požege i Pleternice

Autor: S.P./D.K.

POŽEGA – Uslijed olujnog nevremena i tuče čime su nastale milijunske štete požeško-slavonski župan Alojz Tomašević proglasio je danas elementarnu nepogodu za dio područja koje pripada gradovima Požege, Pleternice i Kutjeva te općinama Kaptola i Jakšića.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

-Ovo je treća elementarna nepogoda u kratkom vremenu. Evidentiramo, šaljemo izvješća i što se dogodi, ništa! Dogodi se da naši građani ne dobiju nikakva sredstva. Nadam se da sada neće biti tako. Komisije će izaći na teren i u što kraćem vremenu učiniti procijenu šteta koje je počinilo olujno nevrijeme, praćeno velikim oborinama, tučom i orkanskim vjetrima. Već sada se može govoriti o desecima milijuna kuna štete. Napravljene su štete na preko 400 stambenih i 180 gospodarskih objekata, 1.5000 hektara pod usjevima, vinogradima i voćnjacima. 2. svibnja imali smo elementarnu nepogodu s 29 milijuna kuna štete od mraza, 29. lipnja pogodilo nas je olujno nevrijeme, nismo još stigli ni izvršiti puno procijenu, a evo još jedne nepogode. Kada sve zbrojimo u zadnje tri godine, 2014. godine četiri poplave napravile su procijenjenu štetu 180 milijuna kuna, 2015. godine suša je napravila 105 milijuna kuna, i evo ove godine ovo, ukupno u nepune tri godine preko 300 milijun kuna šteta. Pozivam ministarstva da pronađu sredstva i da ovih dva mjeseca koliko još postoje učine sve da ovoj napaćenoj Slavoniji saniraju štetu -rekao je župan Tomašević na današnjoj tiskovnoj konferenciji na kojoj su zajedno s njim bili, njegov zamjenik Ferdinand Troha, gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, zamjenik požeškog gradonačelnika Mario Pilon te općinsko načelnici Jakšića, Kaptola, Velike i Čaglina, Ivica Kovačević, Mile Pavičić, Vlado Boban i Dalibor Bardač.

-Ne znamo što će nas još zadesiti, što će biti do jeseni. Proračuni naših gradova, općina i županije ne mogu sanirati štete ali možemo biti s našim ljudima na terenu, razgovarati, pomagati u svojim mogućnostima. To nije kampanja, to je naš posao, mi smo čelnici naših sredina i moramo biti s ljudima koji su nas izabrali – dodaje župan Tomašević.

Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić

Na području grada Pleternice nastale su velike štete, a prema svemu sudeći područje općine Jakšić pretrpjelo je možda najveće štete kako na stambenim i gospodarskim objektima tako i na ratarskim površinama.

-Općinu Jakšić je 13. srpnja zahvatilo olujno nevrijeme, prije toga pretrpjeli smo štete od mraza kada je prijavljeno nešto malo manje od dva milijuna kuna. S ovim štetama koje su sada nastale, nakon današnjeg izvida mogu slobodno reći da je preko 90 posto proizvodnja duhana uništeno na našem području, riječ je o oko 300 hektara. To nisu male površine i veliki je iznos vrijednosti. Pored stradalih ratarskih usjeva stradali su i voćnjaci koji su prethodno pretrpjeli štete od mraza, a sada je došlo i do lomljena i čupanja voćnjaka. Stradale su i šume, riječ je oko 450 hektara. Stradali su  i stambeni i gospodarski objekti i to oko 65 kuća i više od 120 gospodarskih objekata. U ova dva dana učinili smo što smo mogli. HEP je supostavio struju, dok su DVD Jakšić i JVP grada Požege i Požeško-slavonske županije te DVD Velika otklonili porušena satabla, a uspjeli smo spasiti i dio imovine naših građana – rekao je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.

Stradala je i imovina općine Jakšić, društveni domovi, mrtvačnice, škola u Jakšiću, područna škola u Rajsavcu, ribnjaci i drugo.

Josip Budimir, gradonačelnik Kutjeva

-Na kutjevačkom području oštećeno je 20-tak stambenih i gospodarskih objekata, ljudi se na terenu trude sanirati štete, a posebno zabirnjavaju štete na poljoprivrednim površinama – rekao je gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir dodajući kako su stradali vinogradi, ratarski usjevi.

-Bojim se da je ljudima sav trud pao u vodu. Bez pomoći teško će prebroditi ovu godinu. Vlada je možda tehnička ali mora se odazvati jer nekoliko puta smo slali zahtjeve zbog šteta, a obeštećenja nisu ni približno zadovoljavala potrebe naših seljaka. Iako se i sami borimo i nećemo se predati, muče nas teške nedaće i trebamo pomoć – istakao je gradonačelnik Budimir.

Mile Pavičić, načelnik općine Kaptol

Na području Općine Kaptol velike štete su na gospodarskim i stambenim objektima i to u Doljanovcima, Alilovcima i Podgorju.

-Štete su nastale na 16 objekata, ali veće štete su nastale na poljoprivrednim usjevima. Ljudima koji su imali štete na stambenim objektima djelomično smo već pomogli u okviru svojih mogućnosti, a u poljoprivrednim kulturama stradao je ponajviše duhan i višegodišnji nasadi i tu ne možemo puno pomoći od svog lokalnog proračuna. Ipak, vjerujemo kako će ovaj puta, nakon tako velike štete, biti više sluha u resornim ministarstvima i Vladi RH,” rekao je kaptolački općinski načelnik Mile Pavičić.

Mario Pilon, zamjenik požeškog gradonačelnika

Na području Grada Požege olujno nevrijeme zahvatilo je rubne dijelove grada, ponajprije prigradska naselja Vidovci, Dervišaga i Alaginci gdje su najveće štete na poljoprivrednim površinama i voćnjacima.

-Tijekom jučerašnjeg dana dosta je građana došlo i po pitanju popisivanja štete na obiteljskim kućama i gospodarskim objektima gdje se radi ponajprije o oštećenim krovištima, no pravo stanje tek će se znati – rekao je zamjenik požeškog gradonačelnika Mario Pilon.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević zahvalio je svim žurnim službama koji su na terenu pomogli i još pomažu u saniranju šteta.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: