Prof. Ljilja Vokić o obitelji i odgoju mladih

Autor: D.K.

Korizmena tribina 13.ožuka 2014. - publikaPOŽEGA – O veoma zanimljivoj temi koja je u današnjem društvu “rak rana” za mnoge obitelji veoma je otvoreno progovoreno na sinoćnjoj “Tribini” u Gradskom kazalištu Požega.

Na samom početku, kao domaćin, biskup Antun Škvorčević pozdravio je sve nazočne posebice gošću, prof. Ljilju Vokić, poznatu, mnogi će reći strogu i konzervativnu, intelektualku koja je stigla iz Zagreba da bi u spoju dugogodišnjeg rada i iskustva sa mladima, posebice srednjoškolcima, podijelila svoje razmišljanje na temu obitelji i odgoja mladih.Korizmena tribina 13.ožuka 2014. - biskup Škvorčević

U uvodu je prof. Ljilju Vokić predstavio njen kolega, prof. Ivan Bedeničić, ovdašnji profesor grčkog i latinskog jezika, moglo bi se reći i njen prijatelj što se moglo zaključiti iz njihovog srdačnog susreta. Prof. Bedeničić izvukao je značajne crtice iz života prof. Vokić o kojoj je mogao istaći samo sve ono najbolje jer se kroz njen život nisu povlačile nikakve afere kako u njenom prosvjetnom tako i političkom djelovanju.

Korizmena tribina 13.ožuka 2014. - prof. Bedeničić-Prof. Ljilja Vokić rođena u Ljubuškom 20.lipnja 1948. godine, djevojačkog prezimena Škegro, obiteljskog porijekla iz Radišića, odrasla sa četiri sestre i bratom. Odškolovana u Osnovnoj školi i Gimnaziji u Ljubuškom, te nastavila školovanje na Filozofskom fakultetu u Zagrebu tadašnju jugoslavistiku i pedagogiju – ukratko je gošću uvodno predstavio prof. Bedeničić.

Korizmena tribina 13.ožuka 2014. - prof. Ljilja Vokić

Kao jednu od najvažnijih metoda odgoja prof. Vokić je istaknula potrebu za jednostavnom i vedrom atmosferom u obitelji, roditeljskom toplinom prema djeci, te susretljivosti.  Istaknula je da se dijete oblikuje po onom što doživljava, odnosno po onome što vidi i čuje u svojoj obitelji. Zbog toga je bitno, pojasnila je gospođa Vokić, da se u obitelji isključi svaka vrsta agresivnosti koja na djecu utječe destruktivno, stvarajući u njima osjećaj straha, nepovjerenja, krivnje, samooptuživanja i na koncu dovodi do samog nasilja. Kao važan element u životu i u odgoju djece spomenula je potrebu za kvalitetnom komunikacijom između roditelja i djece bez koje ona počesto ulaze u svijet samoće.

Korizmena tribina 13.ožuka 2014. - prof. Lj. Vokić

Uzrok tome može biti i traženje komocije kod samih roditelja koji zbog vlastitih egoističnih povoda zaboravljaju na temeljne potrebe svoje djece. Predavačica je potom upozorila na važnost pouzdanih i sigurnih roditelja koji savjesno, odgovorno i s ljubavlju odgajaju svoju djecu, i na štetnost onih koji iz egoističnih interesa nameću djeci vlastitu volju vršeći na njih određeni psihološki pritisak. S druge strane, objasnila je predavačica,  ima i tzv. nesigurnih roditelja koji zbog straha od dječje neposlušnosti ostavljaju djecu da se ‘sama odgajaju’. Objasnila je i pojam tzv. nevidljive djece, odnosno one djece koja su prepuštena isključivo utjecaju vanjskog društva ili medijima zbog toga što su seroditelji predali isključivom trčanju za stjecanjem materijalnih dobara. Kazala je kako bi roditelji trebali znati koji je njihov cilj u odgoju, postavljajući pitanje da li je to stvaranje dobra samo u materijalnom smislu ili postoji odgajanje i za žrtvu kroz koju se  postiže zrelost. Zaključila je da se najviše daje djetetu kad mu se pomaže da odrasta u miru i ravnoteži duše i tijela. Istaknula je potrebu odgaja djece da budu čuvari tradicije, kulture i narodnih običaja koji su ugroženi osobito od utjecaja medija koji različitim sadržajima rastaču sve one vrijednosti koji krase određeno društvo.  Gospođa Vokić je još dodala kako je jedan od najvećih problema roditelja u današnjem odgoju djece nedostatak autoriteta, spominjući da je on prisutan i u školstvu gdje su učitelji pozvani da poput roditelja kod djece razvijaju osjećaj za odgovornost, zajedništvo, te je istaknula potrebu da budu bliski djeci izbjegavajući svaku pretjeranu strogost koja na njih negativno utječe. Ustvrdila je kako svaki učitelj djeluje po svome znanju, ponašanju i odijevanju o čemu treba voditi brigu.

Nakon izlaganja prof. Vokić nazočni su postavljali pitanja, stvorivši atmosferu ugodnoga i veoma korisnog razgovora. Tribina je završila molitvom i blagoslovom koji je na sve zazvao  biskup Škvorčević.

Korizmena tribina 13.ožuka 2014. -A. Šolić, Lj. Vokić, Lj.Šolić

Korizmena tribina 13.ožuka 2014. - Lj. Vokić i Ž.Krstanović u srdačnom susretu

Korizmena tribina 13.ožuka 2014. -Lj. Vokić sa svojim prijacima- zetovim roditeljima iz Bjeliševca

Korizmena tribina 13.ožuka 2014. -Lj. Vokić sa svojim prijacima- zetovim roditeljima iz Bjeliševca

 

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot