prof.dr.sc. Rudolf Bišof: Uz tadašnje obrazovanje imali smo puno praktičnog rada što je nam je bila dobra osnova za daljnji rad i školovanje

Autor: D.K.

POŽEGA – Panel raspravom započelo je obilježavanje 130. godišnjice djelovanja Poljoprivredno-prehrambene škole Požega na kojoj su se uz sadašnje generacije učenika našli i bivši učenici, danas ugledni gospodarstvenici, privatni poduzetnici, profesori, čelnici u državnim institucijama i dr.

Jedan od sudionika na panel raspravio bio je nekadašnji učenik, Požežanin koji živi u Zagrebu, prof.dr.sc. Rudolf Bišof koji je Poljoprivrednu školu završio davne 1952. godine.

prof.dr.sc. Rudolf Bišof

-Danas sam ovdje kao najstariji učenik ove škole, nekadašnje Ratarnice. Mislim da ima još živih iz moje generacije ali danas nisu došli ovdje. Ovu sam školu završio školske godine 1951./1952. Od 1.listopada 1999. godine sam u mirovini. Iako sam otišao u mirovinu nastavio sam raditi kao izvanredni profesor i to u Mostaru na Agronomskom fakultetu jer nas je naše Zagrebačko fakultetsko vijeće tamo slalo da pomognemo njima u radu. Radio sam do 2004. na požeškom Veleučilištu, a do 2010. i na Veleučilištu u Poreču. Stalno radno mjesto mi je bilo do umirovljenja na agronomskom fakultetu u Zagrebu gdje sam predavao vinogradarstvo što mi je glavna struka, a u Mostaru sam predavao i vinarstvo. Kada sam ovdje išao u školu bilo nas je na kraju 20 maturanata, a na početku nas je bilo 27. Nisu svi završili školu do kraja. Bili smo dosta složni, učili smo i radili na način kakva tada bila praksa raditi. Imali smo dosta prakse i to iz svih područja, ratarstvo, okopavanje kukuruza, stočarstvo, ovdje je škola imala krave i konje, a radili smo i u vinogradima jer je ovdje tada bio lozni matičnjak. Ovdje je bio vinski podrum gdje smo također radili i imali praksu, praktični rad, a škola je imala i pčele. Bilo je zaokruženo kompletno poljoprivredno obrazovanje uz praktičan rad. U svemu tome smo dobili dobru osnovu pa sam bez problema mogao upisati Poljoprivredni fakultet – ukratko je sjećanja na davne dane vratio prof.dr.sc. Rudolf Bišof.

Nakon završetka srednje škole porf. Bišof radio je dvije godine kao poljoprivredni tehničar, a prvo mu je radno mjesto bilo u Ljeskovici, u tadašnjem, a i današnjem, Domu za psihički oboljele osobe, nakon čega je upisao Poljoprivredni fakultet u Zagrebu gdje je nakon završetka studija i ostao raditi i predavati, na danas Agronomskom fakultetu.

Panel rasprava bila je veoma interesantna na kojoj su nekadašnji učenici Poljoprivredne škole govorili o nekadašnjem školovanju u toj ustanovu, svojim životnim putevima i radnim mjestima gdje rade. Uz prof.dr.sc. Rudolfa Bišofa predstavio se i prof. dr. sc. Branko Rezo također nekadašnji učenik Poljoprivredne škole na kojem su još bili i Tomislav Galovićprivatni poduzetnik, Mladen Itrak, predsjednik Uprave Kutjeva d.d., Ivo Pavić, nekadašnji direktor Kutjeva d.d., Đurđica Kšenek, voditeljica Poljoprivredno-savjetodavne službe u Požeško-slavonskoj županiji, Damir Vinković, voditelj Hrvatske poljoprivredne agencije u Požegi, Vjenceslav Hruška, poznati proizvođač suhomesnatih proizvoda iz Bjeliševca, Mislav Bojić, vlasnik OPG-a iz Skenderovaca  i dr.

Na početku panel rasprave, koju je vodila Aleksandra Pavlović, ravnateljica Knjižnice i čitaonice Požega, sve nazočne je u ime osnivača škole pozdravio Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonskog župana te Marija Grgić, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije