Prof. dr. sc. Jurčević: Na nama je da uredimo našu slobodnu Hrvatsku da bude onakva kakvu smo željeli

Autor: Požega.EU

POŽEGA – Dan kada je 25. svibnja 1990. skinuta zvijezda petokraka i stavljen grb na sve oznake hrvatske policije naša udruga obilježava kao spomendan, što smo predložili i da se uvrsti u državne spomendane. Tim povodom organizirali smo  tribinu, jer upravo je toga dana šest policajaca nosilo zastavu s hrvatskim grbom i prvi puta su imali hrvatski grb na svojim policijskim kapama – rekao je Marijan Pilon u ime požeške udruge Hrvatski policajac, na jučerašnjoj svečanosti obilježavanja 25. obljetnice od ovih povijesnih događanja ispred Sabora u Zagrebu. Udruga Hrvatski policajac svakih pet godina prigodnom svečanošću podsjeća na ovaj dan, a prije šest godina su  imali i rekonstrukciju tog događaja pred policijskom upravom.

Uz proslavu organizirana je i javna  tribina na kojoj je povjesničar dr. sc. Josip Jurčević govorio vremenima stvaranja hrvatske države,ali i o današnjici, što se sada događa, na društvenom i političkom planu. Kako je u najavi predavanja rekao Pilon, dr. Jurčević  je hrvatski  povjesničar, – :  Mi imamo mnoge povjesničare u RH koji nam kažu nemojte ići u prošlost, ostavite to povjesničarima. Povjesničar  koji  doživljava svoju domovinu, koji voli svoju domovinu, pisat će  o svojoj domovini istinito i s ljubavlju, naravno s činjenicama, argumentirano, htjeli bismo da takav piše i udžbenike.

-Sigurno da je ovih 25 godina jedno ipak dosta veliko razdoblje nakon kojeg se mogu neke stvari zbrojiti, oduzet i podvući,  dakle danas je potpuno jasno dokumentarno, ja sam o tome pisao i knjige i znanstvene članke – kaže prof. dr. Josip Jurčević i opisuje povijesnim činjenicama što se sve događalo na području uspostave novog sustava., te dodaje : –  U novim okolnostima sjetimo se onog oduševljenja puka 90. godine, koji je očekivao da će stići sloboda, blagostanje da će napokon Hrvatska biti onakva kakva će biti, da će se u Hrvatskoj puno toga promijeniti. Međutim,  danas je jasno da su bivše strukture koje su imale moć u komunizmu tu moć uspjele prenesti u nove okolnosti od gospodarstva i ove privatizacijske pljačke do cijelog niza drugih moćnih položaja u državnom, javnom sustavu, kulturi, medijima i sl. Tako danas i nije čudno da nakon 25 godina demokracije, 20 godina nakon Oluje da još uvjek u Hrvatskoj dominiraju i komunistički simboli na javnim mjestima. Naše poslanje i naša zadaća je, a  nitko neće doći sa neba,  niti iz Europe i učiniti nešto dobro za Hrvatsku, dakle na nama je da uredimo našu slobodnu Hrvatsku da bude onakva kakvu smo željeli,ako ne onda ćemo ići u propast i mislim da će nas proklinjati  naši potomci. – poručuje Jurčević.

 

 

Više iz kategorije