Procesijom i euharistijskim slavljem proslavljena svetkovina sv. Terezije Avilske /FOTO GALERIJA/

Autor: DK

POŽEGA – Svečano je proslavljena svetkovina sv. Terezije Avilske koja je zaštitnica požeške Stolne crkve, katedrale i grada Požege. Slavlje je započelo procesijom s moćnikom sv. Terezije Avilske iz crkve sv. Lovre u kojoj su uz biskupe, svećenike, đakone, časne sestre, vjeroučitelje, učenike i djelatnike Katoličke gimnazije u Požegi, djecu i mlade sudjelovali članovi crkvenih udruga i pokreta, predstavnici vojske, policije i vatrogasaca i brojni vjernici.

Misno slavlje u požeškoj Katedrali predvodio je gospićko-senjski biskup msgr. Zdenko Križić u zajedništvu s domaćim biskupom msgr. dr. Antunom Škvorčevićem, đakovačko-osječkim nadbiskupom msgr.dr. Đurom Hranićem, srijemskim biskupom msgr. Đurom Gašparovićem i mostarsko-duvanjskim biskupom i apostolski upravitelj trebinjko-mrkanske biskupije msgr. dr. Ratko Perić. Na misnom slavlju u koncelebraciji su bili kanonici požeškog Stolnog kaptola, svećenici iz središnjih biskupijskih ustanova te upravitelji župa, župnici iz župa Požeške biskupije, župski vikari, đakoni i dr.

Među brojnim vjernicima bili su i predstavnici civilne izvršne i zakonodavne vlasti, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević sa zamjenikom Ferdinandom Trohom, požeški gradonačelnik Vedran Neferović i njegov zamjenik Drako Puljšić te potpredsjednik Gradskog vijeća grada Požege Ante Šolić.

-U procesiji od crkve sv. Lovre preko obnovljenog katedralnog trga kroz nova brončana vrata u Godini milosrđa ušli smo u Terezijinu katedralu da bismo iskazali Bogu hvalu za poniznu, veliku ali i vjernu njegovu službenicu Tereziju čiji je duh bio budan i posvema otvoren za Boga – rekao je u pozdravnom govoru na početku misnog slavlja mjesni požeški biskup msgr.dr. Antun Škvorčević koji je uputio srdačnu dobrodošlicu pastirima mjesnih crkava Slavonske pokrajine msgr.dr. Đuri Hraniću, đakovačko-osječkom nadbiskupu i metropolitu, msgr. Đuri Hraniću, srijemskom biskupu, msgr. dr. Ratku Periću mostarsko-duvanjskom biskupu i apostolskom upraviteljem trebinjko-mrkanske biskupije.

msgr. Zdenko Križić, gospičko-senjski biskup

Biskup Škvorčević je s posebnim osjećajima radosti pozdravio predvoditelja misnog slavlja msgr. Zdenka Križića, novog gospićko-senjskog biskupa, karmelskog sina velike sv. Terezije Avilske.

-U današnjem Terezijinom zajedništvu oko Isusa Krista dragocjena je vaša prisutnost braćo svečenici na čelu s članovima Stolnog kaptola koji kao prvi suradnici biskupskog reda s velikom požrtvovnošću služite Božjem djelu dajući primjer revnih pastira našim bogoslovima i aspirantima također ovdje nazočnima. Svoj mladenački žar u ovo zajedništvo unose učenici i djelatnici požeške Katoličke gimnazije na svetkovinu svoje nebeske zaštitnice koji su žar već sinoć iskazali u večernjem bdijenju ovdje u Katedrali – naglasio je biskup Škvorčević.

Biskup Škvorčević pozdravio je župana požeško-slavonskog Alojza Tomaševića sa suradnicima, predstavnike Hrvatske vojske i policije i sve druge koji na različitim razinama vrše svoje poslanje i služenje.

-U ovom molitvenom zajedništvu radujem se i nazočnom gospodinu gradonačelniku Vedranu Neferoviću uz čestitku za uspješno ostvareno uređenje Trga sv. Terezije koje je jučer popodne otvoreno omogućujući tako svima koji posjećuju Požegu da mogu doživjeti u svoj snazi grad u čijem je središtu ova lijepa Katedrala – rekao je biskup Antun Škvorčević.

Na misnom slavlju su upućene molitve sv. Tereziji Avilskoj da bdije nad gradom Požegom te kako je rekao predvoditelj euharistijskog slavlja biskup Križić i da se moli za sve obitelji.

/Foto: D.Mirković /

 

Komentiraj: