Procesijom i euharistijskim slavljem proslavljena svetkovina sv. Terezije Avilske /FOTO GALERIJA/

Autor: D.K.

POŽEGA – Svečano je proslavljena svetkovina sv. Terezije Avilske koja je zaštitnica požeške Stolne crkve, katedrale i grada Požege. Slavlje je započelo procesijom s moćnikom sv. Terezije Avilske iz crkve sv. Lovre u kojoj su uz biskupe, svećenike, đakone, časne sestre, vjeroučitelje, učenike i djelatnike Katoličke gimnazije u Požegi, djecu i mlade sudjelovali članovi crkvenih udruga i pokreta, predstavnici vojske, policije i vatrogasaca i brojni vjernici.

Misno slavlje u požeškoj Katedrali predvodio je gospićko-senjski biskup msgr. Zdenko Križić u zajedništvu s domaćim biskupom msgr. dr. Antunom Škvorčevićem, đakovačko-osječkim nadbiskupom msgr.dr. Đurom Hranićem, srijemskim biskupom msgr. Đurom Gašparovićem i mostarsko-duvanjskim biskupom i apostolski upravitelj trebinjko-mrkanske biskupije msgr. dr. Ratko Perić. Na misnom slavlju u koncelebraciji su bili kanonici požeškog Stolnog kaptola, svećenici iz središnjih biskupijskih ustanova te upravitelji župa, župnici iz župa Požeške biskupije, župski vikari, đakoni i dr.

Među brojnim vjernicima bili su i predstavnici civilne izvršne i zakonodavne vlasti, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević sa zamjenikom Ferdinandom Trohom, požeški gradonačelnik Vedran Neferović i njegov zamjenik Drako Puljšić te potpredsjednik Gradskog vijeća grada Požege Ante Šolić.

-U procesiji od crkve sv. Lovre preko obnovljenog katedralnog trga kroz nova brončana vrata u Godini milosrđa ušli smo u Terezijinu katedralu da bismo iskazali Bogu hvalu za poniznu, veliku ali i vjernu njegovu službenicu Tereziju čiji je duh bio budan i posvema otvoren za Boga – rekao je u pozdravnom govoru na početku misnog slavlja mjesni požeški biskup msgr.dr. Antun Škvorčević koji je uputio srdačnu dobrodošlicu pastirima mjesnih crkava Slavonske pokrajine msgr.dr. Đuri Hraniću, đakovačko-osječkom nadbiskupu i metropolitu, msgr. Đuri Hraniću, srijemskom biskupu, msgr. dr. Ratku Periću mostarsko-duvanjskom biskupu i apostolskom upraviteljem trebinjko-mrkanske biskupije.

msgr. Zdenko Križić, gospičko-senjski biskup

Biskup Škvorčević je s posebnim osjećajima radosti pozdravio predvoditelja misnog slavlja msgr. Zdenka Križića, novog gospićko-senjskog biskupa, karmelskog sina velike sv. Terezije Avilske.

-U današnjem Terezijinom zajedništvu oko Isusa Krista dragocjena je vaša prisutnost braćo svečenici na čelu s članovima Stolnog kaptola koji kao prvi suradnici biskupskog reda s velikom požrtvovnošću služite Božjem djelu dajući primjer revnih pastira našim bogoslovima i aspirantima također ovdje nazočnima. Svoj mladenački žar u ovo zajedništvo unose učenici i djelatnici požeške Katoličke gimnazije na svetkovinu svoje nebeske zaštitnice koji su žar već sinoć iskazali u večernjem bdijenju ovdje u Katedrali – naglasio je biskup Škvorčević.

Biskup Škvorčević pozdravio je župana požeško-slavonskog Alojza Tomaševića sa suradnicima, predstavnike Hrvatske vojske i policije i sve druge koji na različitim razinama vrše svoje poslanje i služenje.

-U ovom molitvenom zajedništvu radujem se i nazočnom gospodinu gradonačelniku Vedranu Neferoviću uz čestitku za uspješno ostvareno uređenje Trga sv. Terezije koje je jučer popodne otvoreno omogućujući tako svima koji posjećuju Požegu da mogu doživjeti u svoj snazi grad u čijem je središtu ova lijepa Katedrala – rekao je biskup Antun Škvorčević.

Na misnom slavlju su upućene molitve sv. Tereziji Avilskoj da bdije nad gradom Požegom te kako je rekao predvoditelj euharistijskog slavlja biskup Križić i da se moli za sve obitelji.

/Foto: D.Mirković /

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot