Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Pročelnik požeškog HGSS-a u posjetu talijanskim kolegama: Intervencije turisti skupo plaćaju

PRIJE 7 GODINA
TEKST: D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Pročelnik požeškog HGSS-a u posjetu talijanskim kolegama: Intervencije turisti skupo plaćaju Požega.eu | Pročelnik požeškog HGSS-a u posjetu talijanskim kolegama: Intervencije turisti skupo plaćaju

PRIJE 7 GODINA
TEKST: D.K.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED





POŽEGA / TRNTINO (Italija) - Predstavnik Hrvatske gorske službe spašavanja, stanice Požega, pročelnik Josip Kraker prilikom radnog posjeta pokrajini Trentino u Italiji na kojem je bio s delegacijom predvođenom gradonačelnikom Požege Darkom Puljašićem, Javne vatrogasne postrojbe grada Požege i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Požega imao je priliku, kako je to naglasio vidjeti na koji način rade velike spasilačke organizacije, a posebno Organizaciju zaduženu za alpsko spašavanje gdje su se upoznali s opremom i funkcioniranjem sustava civilne zaštite.





-Prilikom posjete Soccorso Alpino Trentino, tamošnju organizacije zaduženu za alpsko spašavanje imali smo priliku puno toga vidjeti za vrijeme radnog posjeta te pokrajine u sjevernoj Italiji, a upoznali smo se s njihovim načinom rada, razmijenili znanja i iskustva među našim spasilačkim organizacijama, a sve u smjeru unapređenja i razvoja naše djelatnosti. I njihove su glavne misije traganja i spašavanja, potrage u lavinama, prva pomoć, nadzor nad planinskim područjima, sprečavanje nesreća i javna sigurnost. Za razliku od nas oni za svoj rad imaju osiguranu modernu i specijaliziranu opremu koja im olakšava obavljanje svakog zadatka. Tako je npr. Helikopterska spasilačka baza za cijelu pokrajinu Trentino, smještena u Mattarelllu, neposredno u blizini samoga grada Trenta, organizacija za alpsko spašavanje, s helikopterskom spasilačkom bazom. Njihova organizacija koristi 5 helikoptera (2 modela) od kojih 2 helikoptera Airbus H-125 (AS-350B3) koriste za vatrogasne intervencije gašenja požara otvorenih prostora i prijevoz raznih tereta, a 3 helikoptera Leonardo Helicopters AW139 za spasilačke i medicinske intervencije - ističe pročelnik požeške stanice HGSS-a Josip Kraker naglašavajući kako oni godišnje imaju tri tisuće letova. 2.500 dnevnih i 500 noćnih.





-Ekipe u bazi 24 sata dežuraju dvije posade od 5 članova, pilot, mehaničar, liječnik, medicinski tehničar i spašavatelj. Takvim dežurstvom od trenutka dojave za dvije minute su u zraku. Ono što je nama bio zanimljiv podatak, ako slučajno zatrebamo njihovu pomoć, je da ćemo za svaku minutu leta platiti 125€ - dodaje Kraker.





Helikopterska služba tamošnje organizacije pokriva cijelu Italiju, a podijeljena je u regije/provincije. Svaka provincija osigurava, odnosno financira, svoje područje. -Pokrajina Trentino jedna je od bogatijih pokrajina na sjeveru Italije, poznata po jakoj vinskoj industriji i skijaškom turizmu. Bila nam je čast i zadovoljstvo biti dio delegacije grada Požege koja je posjetila pokrajinu Trentino. Ovom prilikom se zahvaljujem gradu Požegi i gradonačelniku što nam je ukazao povjerenje i omogućio da ovim susretom radimo na razvoju naše spasilačke službe - zaključio je Josip Kraker, pročelnik požeške stanice HGSS-a.























/Foto: J.K./



Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo