Pročelnik požeškog HGSS-a u posjetu talijanskim kolegama: Intervencije turisti skupo plaćaju

Autor: D.K.

POŽEGA / TRNTINO (Italija) – Predstavnik Hrvatske gorske službe spašavanja, stanice Požega, pročelnik Josip Kraker prilikom radnog posjeta pokrajini Trentino u Italiji na kojem je bio s delegacijom predvođenom gradonačelnikom Požege Darkom Puljašićem, Javne vatrogasne postrojbe grada Požege i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Požega imao je priliku, kako je to naglasio vidjeti na koji način rade velike spasilačke organizacije, a posebno Organizaciju zaduženu za alpsko spašavanje gdje su se upoznali s opremom i funkcioniranjem sustava civilne zaštite.

-Prilikom posjete Soccorso Alpino Trentino, tamošnju organizacije zaduženu za alpsko spašavanje imali smo priliku puno toga vidjeti za vrijeme radnog posjeta te pokrajine u sjevernoj Italiji, a upoznali smo se s njihovim načinom rada, razmijenili znanja i iskustva među našim spasilačkim organizacijama, a sve u smjeru unapređenja i razvoja naše djelatnosti. I njihove su glavne misije traganja i spašavanja, potrage u lavinama, prva pomoć, nadzor nad planinskim područjima, sprečavanje nesreća i javna sigurnost. Za razliku od nas oni za svoj rad imaju osiguranu modernu i specijaliziranu opremu koja im olakšava obavljanje svakog zadatka. Tako je npr. Helikopterska spasilačka baza za cijelu pokrajinu Trentino, smještena u Mattarelllu, neposredno u blizini samoga grada Trenta, organizacija za alpsko spašavanje, s helikopterskom spasilačkom bazom. Njihova organizacija koristi 5 helikoptera (2 modela) od kojih 2 helikoptera Airbus H-125 (AS-350B3) koriste za vatrogasne intervencije gašenja požara otvorenih prostora i prijevoz raznih tereta, a 3 helikoptera Leonardo Helicopters AW139 za spasilačke i medicinske intervencije – ističe pročelnik požeške stanice HGSS-a Josip Kraker naglašavajući kako oni godišnje imaju tri tisuće letova. 2.500 dnevnih i 500 noćnih.

-Ekipe u bazi 24 sata dežuraju dvije posade od 5 članova, pilot, mehaničar, liječnik, medicinski tehničar i spašavatelj. Takvim dežurstvom od trenutka dojave za dvije minute su u zraku. Ono što je nama bio zanimljiv podatak, ako slučajno zatrebamo njihovu pomoć, je da ćemo za svaku minutu leta platiti 125€ – dodaje Kraker.

Helikopterska služba tamošnje organizacije pokriva cijelu Italiju, a podijeljena je u regije/provincije. Svaka provincija osigurava, odnosno financira, svoje područje.

-Pokrajina Trentino jedna je od bogatijih pokrajina na sjeveru Italije, poznata po jakoj vinskoj industriji i skijaškom turizmu. Bila nam je čast i zadovoljstvo biti dio delegacije grada Požege koja je posjetila pokrajinu Trentino. Ovom prilikom se zahvaljujem gradu Požegi i gradonačelniku što nam je ukazao povjerenje i omogućio da ovim susretom radimo na razvoju naše spasilačke službe – zaključio je Josip Kraker, pročelnik požeške stanice HGSS-a.

/Foto: J.K./

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot