Pročelnik požeškog HGSS-a u posjetu talijanskim kolegama: Intervencije turisti skupo plaćaju

Autor: D.K.

POŽEGA / TRNTINO (Italija) – Predstavnik Hrvatske gorske službe spašavanja, stanice Požega, pročelnik Josip Kraker prilikom radnog posjeta pokrajini Trentino u Italiji na kojem je bio s delegacijom predvođenom gradonačelnikom Požege Darkom Puljašićem, Javne vatrogasne postrojbe grada Požege i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Požega imao je priliku, kako je to naglasio vidjeti na koji način rade velike spasilačke organizacije, a posebno Organizaciju zaduženu za alpsko spašavanje gdje su se upoznali s opremom i funkcioniranjem sustava civilne zaštite.

-Prilikom posjete Soccorso Alpino Trentino, tamošnju organizacije zaduženu za alpsko spašavanje imali smo priliku puno toga vidjeti za vrijeme radnog posjeta te pokrajine u sjevernoj Italiji, a upoznali smo se s njihovim načinom rada, razmijenili znanja i iskustva među našim spasilačkim organizacijama, a sve u smjeru unapređenja i razvoja naše djelatnosti. I njihove su glavne misije traganja i spašavanja, potrage u lavinama, prva pomoć, nadzor nad planinskim područjima, sprečavanje nesreća i javna sigurnost. Za razliku od nas oni za svoj rad imaju osiguranu modernu i specijaliziranu opremu koja im olakšava obavljanje svakog zadatka. Tako je npr. Helikopterska spasilačka baza za cijelu pokrajinu Trentino, smještena u Mattarelllu, neposredno u blizini samoga grada Trenta, organizacija za alpsko spašavanje, s helikopterskom spasilačkom bazom. Njihova organizacija koristi 5 helikoptera (2 modela) od kojih 2 helikoptera Airbus H-125 (AS-350B3) koriste za vatrogasne intervencije gašenja požara otvorenih prostora i prijevoz raznih tereta, a 3 helikoptera Leonardo Helicopters AW139 za spasilačke i medicinske intervencije – ističe pročelnik požeške stanice HGSS-a Josip Kraker naglašavajući kako oni godišnje imaju tri tisuće letova. 2.500 dnevnih i 500 noćnih.

-Ekipe u bazi 24 sata dežuraju dvije posade od 5 članova, pilot, mehaničar, liječnik, medicinski tehničar i spašavatelj. Takvim dežurstvom od trenutka dojave za dvije minute su u zraku. Ono što je nama bio zanimljiv podatak, ako slučajno zatrebamo njihovu pomoć, je da ćemo za svaku minutu leta platiti 125€ – dodaje Kraker.

Helikopterska služba tamošnje organizacije pokriva cijelu Italiju, a podijeljena je u regije/provincije. Svaka provincija osigurava, odnosno financira, svoje područje.

-Pokrajina Trentino jedna je od bogatijih pokrajina na sjeveru Italije, poznata po jakoj vinskoj industriji i skijaškom turizmu. Bila nam je čast i zadovoljstvo biti dio delegacije grada Požege koja je posjetila pokrajinu Trentino. Ovom prilikom se zahvaljujem gradu Požegi i gradonačelniku što nam je ukazao povjerenje i omogućio da ovim susretom radimo na razvoju naše spasilačke službe – zaključio je Josip Kraker, pročelnik požeške stanice HGSS-a.

/Foto: J.K./

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: