Probna degustacija prije ocjenjivanja vina članova Udruge

Autor: D.M.

Članovi Udruge voćara i vinogradara „Vino-kap“ iz Kaptola koriste zimski period kada je manje radova u voćnjacima i vinogradima za učenje. S takozvanom zimskom školom su započeli prije šest godina, a teme edukacije su raznovrsne, vezane su za poboljšanje rada u voćnjaku, vinogradu i podrumu. Pozivaju se eminentni stručnjaci iz pojedinih grana poljoprivrede. Ove veljače na dnevnom redu je kušanje i ocjenjivanje vina članova udruge.
Prije ocjenjivanja vina koje će slijediti naredna četiri tjedna, održana je takozvana probna degustacija kroz tri testa prepoznavanja okusa i miris. Nju je vodio profesor dr. sc. Josip Mesić, vinski stručnjak.
Prvi test je prepoznavanje šest okusa: slatkog, slanog, kiselog, gorkog, umami i neutralnog okusa vode kušanjem raznih otopina. Umami je peti osnovni okus koji spaja slatko, kiselo, slano i gorko, poput blago začinjene juhe. Drugi je takozvani triangl test gdje treba prepoznati dva ista i jedno različito vino u tri čaše. Na kraju prepoznavanje arome starenja vina s manom naknadne fermentacije i oksidacije.
Ferdinand Novak, predsjednik Udruge otvarajući ovaj skup, naglasio je da ocjenjivanja vina razvijaju takmičarskih duh te koriste ne samo očuvanje već i poboljšanje kvalitete vina.
Na kraju član udruge Igor Kovačević častio je čobancem jer je nedavno udao kći, u međuvremenu je postao djed a promijenio je i auto. Za aperitiv Šimićeva rakija viljamovka, a na kraju odlične mlade graševine članova udruge.
Sljedeće druženje i kušanje vina zakazano je za srijedu, 15. veljače ove godine u 18 sati.

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek