Prisegnuo 31. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Požegi /FOTO/

Autor: S.P.

Svečanu prisegu u Požegi položilo je 191 ročnica i ročnik na dragovoljnom vojnom  osposobljavanju.

U vojarni “123.brigade HV” u Požegi 16. srpnja održana je svečana prisega 31. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Domovini je prisegnuo 191 ročnik među kojima je 29 žena. Ovo je treći naraštaj ročnika u 2021. godini, a obuka traje od 2. srpnja do 27. kolovoza 2021. godine. Svečanosti u Požegi nazočili su predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te drugi uzvanici.

“Prisega je svečani čin, simboličan čin, ali čin koji u svakom društvu pa tako i našem ima poseban značaj. Prisega je svojevrsni moralni ugovor između vas i države kojim se obvezujete na profesionalno, predano i etičko postupanje u izvršavanju svojih dužnosti. Drago mi je i vjerujem da ovim činom potvrđujete svoje opredjeljenje da budete profesionalni vojnici,” naglasio admiral Robert Hranj čestitajući ročnicima.

“Čast mi je i zadovoljstvo što sam danas ovdje s vama, mladim vojnikinjama i vojnicima koji su se odlučili na poziv da služe svojoj domovini. Čestitam na današnjoj prisezi, ali isto tako podsjećam vas da, onog trenutka kada se odlučite nakon dragovoljnog služenja vojnog roka da postanete hrvatski vojnici, odora i oznake koje ćete nositi, zastava koju ćete gledati svako jutro, ne zaboravite na koji su način stečeni i na koji način je izgrađena hrvatska vojska. Način života koji ste odabrali nije posao – to je služenje državi 24 sata i kao takvi, moramo biti primjer društvu i uzor svim generacijama ročnica i ročnika koji će se odlučiti poći istim putem,” rekao je ministar Banožić.

Ispred nas je period izazova, modernizacija i opremanje Hrvatske vojske u nekim je granama započela. Uskoro će to biti i u kopnenoj vojsci kroz nove programe i projekte koji će biti definirani kroz dugoročni plan razvoja Oružanih snaga. Tako će i vama biti lakše usmjeravati se u profesionalnom životu i razvijati, jer uz podršku vaših zapovjednika imate podršku Ministarstva.” naglasio je ministar Banožić.

Prigodnim riječima ročnicama i ročnicima čestitao je predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS Zoran Milanović. “Drago mi je vidjeti kako popunjavamo vojsku ljudima koji žele biti u vojsci. To nije mala odluka. To je velika velika odluka i to je teži put. Hrvatski put, put naše države, našeg identiteta, našeg stvaranja, uzdizanja, bio je isto teži put – teži put u usporedbi sa svim nacijama koje danas naseljavaju i čine Europu. Povijest, okolnosti, neprijatelji, susjedi su nam to učinili, iz toga učimo i to smo ustvari – mi. Naš put je bio težak, ali u glavnini čist, ispravan i uspravan. Nemojmo stoga što je naš put teži izaći obeshrabreni nego potaknuti, jaki, s vjerom u danas i sigurnošću da će sutra biti bolje,” rekao je predsjednik.

Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine do danas obuku na dragovoljnom vojnom osposobljavanju završilo je 9843 ročnika, od toga 8495 muškaraca i 1348 žena.

Foto: D. Krstanović

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot