Prisegnuo 26. naraštaj ročnika na dragovoljnom služenju u vojarni 123. brigade Požega: “Služenje domovini jedna je od najtežih i najčasnijih obveza“ /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

Na vjernost domovini danas je prisegnuo 26 naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, ukupno 288 ročnika od kojih je 30 žena.

Obuka je započela 20.rujna, na koji se prijavio 301 ročnik, od kojih 63 ročnice. Do polaganja prisege odustalo ih je 11, a među njima dvije žene.

Dragovoljno vojno osposobljavanje u požeškoj vojarni prvi je put počelo 2008. godine i do sada je s 25. naraštajem obuku završilo 8.605 kandidata među kojima čak 1.121 žena.

Na današnjoj svečanosti među brojnim uzvanicima bio je potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane te izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Damir Krstičević, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, njegov zamjenik general pukovnik Drago Matanović, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinand Troha, načelnik Policijske uprave požeško-slavonske te drugi visoki časnici i dočasnici oružanih snaga.

Postrojeni ročnici prisegnuli su da će se u „obnašanju svoje dužnosti pridržavati Ustava i zakona, savjesno i odgovorno izvršavati službene zapovijedi, braniti suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske te poštivati i štititi temeljna načela slobode i jednakosti“.

Nakon položene prisege koji je tekst pročitao zapovjednik Središta za obuku brigadir Zlatko Radočaj ročnicama, ročnicima i svim nazočnima obratili su se visoki dužnosnici.

-Obvezali ste se na vjernost domovini. Vjerujem u vaše sposobnosti. Svima vama koji se odlučite na profesionalnu karijeru u Hrvatskoj vojsci mi ćemo vam to omogućiti. Pred vama je još mjesec dana intenzivne obuke u kojoj ćete steći određene vještine koje su vam potrebne. Za Hrvatsku vojsku je čovjek najveća vrijednost. Iz tog razloga nastojimo podići što veći standard u postrojbama. Služenje domovini jedna je od najtežih i najčasnijih obveza – rekao je između ostalog pozdravljajući ročnice i ročnike načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov.

Pozdravne riječi uputio je i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane te izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Damir Krstičević koji je na početku obraćanja naglasio kako mu je čast biti u svečanom trenutku kada su ročnice i ročnici prisegnuli domovini.

-Dobro došli u veliku obitelj Hrvatske vojske. Drago mi je vidjeti nove generacije koje su se odlučile za vojni poziv. Želja nam je da vas što više nastavi karijeru u Hrvatskoj vojsci. Nastavimo graditi modernu državu stvorenu u Domovinskom ratu. Na svima nama je da prenosimo istinu o Domovinskom ratu. Naš rad je usmjeren na poboljšanje uvjeta hrvatskih vojnika. Pozitivan je trend služenja dragovoljnog služenja vojnog roka. Vi doprinosite obrambenom sustavu naše domovine. Za mnoge od vas je tek prvi korak na profesionalnoj vojnoj karijeri. Neće uvijek biti lako ali nemojte posustati. Dobro došli u veliku obitelj pobjednika – rekao je potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane te izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Damir Krstičević.

Uz orkestar Oružanih snaga svečanost prisege uveličale su Povijesna postrojba Trenkovi panduri i Gradska straža Požega.

Foto: D. Mirković

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: