PRIREDBA „SLOVACI SLOVACIMA“: Obilje folklora, pjesme i običaja Slovaka, ali i domaćih folkloraša /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

Po 12. put Matica Slovačka „Kukučin-Kuntarić“ iz Jakšića organizirala je na prostoru ribnjaka „Zelena laguna“ u Rajsavcu pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH i Ureda iseljenih Slovaka Republike Slovačke svoju tradicionalnu priredbu „Slovaci Slovacima“.

Gosti su bili  zamjenik požeško-slavonskog župana Vedran  Neferović i Ivica Kovačević , načelnik općine Jakšić koji je otvorio ovu dvodnevnu priredbu.

Zbog obilne kiše smotra folklora održana je dan kasnije, a uz domaćine folkloraše „Kukučin-Kuntarića“ na pozornici u prirodnom ambijentu rajsavačkog ribnjaka  nastupili su „Češka beseda“ iz Kaptola, HKUD “Slavonija”(Jakšić), Zavičajno  KUD „Rama“( Pleternica). Oni su pokazali tradiciju i običaje svojih nsroda i krajeva.

-Zelena laguna postaje sve “zlatnija ” i privlačnija. Lijepo kao nikada, iako je subotnju manifestaciju plesa i pjesme vrijeme pomaklo na nedjelju. Čestitke svima, a prvenstveno članovima matica, ribičima i svima koji su sudjelovali ta dva dana – kaže predsjednik Matice Slovačke Pavel Treger.

Uz nastup folkloraša na otvorenom prostoru ribnjaka održana je osma kolonija slikara i kipara među kojima je bilo i onih izvan naše zemlje, a oni su svoje radove darivali domaćinima priredbe.

[FGAL id=258831]

Više iz kategorije