Pripremljeno niz projekata uz velika ulaganja u čaglinskom kraju

Autor: Jelenko Topić

-Zahvaljujući dobrom gospodarenju tijekom 2019. godine kada je županija imala višak prihoda omogućeno je kroz 2020. godinu nesmetano funkcioniranje unatoč korona krizi pri čemu su prihodi bili 20 posto manji – ocijenio je stanje u Požeško-slavonskoj županiji zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović, te dodao da su ostvareni brojni projekti energetske obnove škola i  domova što je uglavnom financirano vlastitim sredstvima. Učinjeni su značajni pomaci na izradi dokumentacije i pripremi izgradnje akumulacije Kamenska i brze ceste preko Babje gore za koju je u tijeku projektiranje.

Kroz 2019. godinu izdvojeno je 1,5 milijun kuna za potpore obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, a 500 tisuća je usmjereno za obrtništvo.

-Uz to županija redovito servisira sve obveze prema korisnicima počevši od zaposlenika pa do ključnih funkcija kao što su školstvo, zdravstvo, vatrogastvo, sport i druge, a podmiruju se i kreditne obveze koje godišnje do 2025. godine iznose oko pet milijuna kuna – nastavlja Ž. Jakopović.

Kada su u pitanju obveze prema županijskim cestama očekivanja su da će se riješiti uz potporu Vlade RH, a vlastita sredstva bi išla za gradnju i održavanje prometnica. Čelništvo županije je u koordinaciji sa gradonačelnicima i načelnicima općina pratilo projekte na njihovom području dajući  tehničku i financijsku podršku.

Protekle godine bile su izuzetno bogate ulaganjima na području općine Čaglin radi ostvarenja tri ključne stvari za zadovoljavanje potreba stanovništva, a to su zdravstvena zaštita, predškolski odgoj sa obrazovanjem djece i mladih, te prometna povezanost. Stoga provedba projekata za te namjene znači mnogo za budućnost toga kraja, te zadržavanje i povratak ljudi.

-Nakon desetak godina otvoren je dječji vrtić, završena rekonstrukcija državne ceste D53 u vrijednosti 20 milijuna kuna što je središtu Čaglina donijelo gradski štih, a okončana je obnova i dijelom izgrađena cesta Ljeskovica-Dobra voda duga 7,7 kilometara u vrijednosti od 2,5 milijuna kuna i to iz sredstava ruralnog razvoja – ističe u nastavku zamjenik župana Željko Jakopović.

Kruna  tih ulaganja je gradnja zdravstvene ambulante površine 500 četvornih metara za rad dva liječnička i jednog stomatološkog tima, kao i svih pratećih objekata što stoji 5 milijuna, a najviše je financirala općina Čaglin pri čemu su potporu dali županija i regionalni razvoj(400 tisuća kuna). Tu općina financira stalno liječničko dežurstvo. Rekonstruiran je čaglinski sportski objekt u vrijednosti 1,25 milijuna kuna, a on se sada može koristiti za niz društvenih sadržaja i potrebe sporta.

Nastavljeno je uređenje Sovskog jezera za koje je pripremljena dokumentacija vrijedna 500 tisuća kuna što je prijavljeno za državni projekt Slavonije, Baranje i Srijema.

Iznenađuje odbijanje projekta završetka odvodnje koji traje sedam godina, uloženo je 7 milijuna kuna, a ukoliko se ne nađu rješenja sami ćemo financirati te radove kako bi se pročistač stavio u funkciju 2021. godine – zaključio je Ž. Jakopović.

Ostaje da u 2021. traže rješenja za financiranje izgradnje vatrogasnog doma i uređenje čaglinskog trga, zatim su prihvat sve djece u vrtić, te izgradnju drugih objekata, kao i za potpore gospodarstvu i poboljšanje standarda socijalno ugroženih.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88