Priprema se zaštita više požeških prirodnih znamenitosti

Autor: Jelenko Topić

U Generalnom urbanističkom planu grada Požege određen je način zaštite, uređivanja i korištenja dijela šuma, krajobraza i parkovne arhitekture koje se predlaže zaštititi temeljem Zakona o zaštiti prirode i drugih podzakonskih akata i dokumenata zaštite prirode.

Prirodne krajobrazne osobitosti se na području grada osiguravaju čuvanjem prostornih cjelina kao što su dijelovi šume i lokaliteti požeške gore, te dio doline rijeke orljave.

Na sjevernim padine Požeške gore očuvat će se karakteristične konfiguracije prostora, osobito dolina potoka i istaknutih reljefnih točaka s kvalitetnim vizurama bez izgradnje, kao i  neizgrađene površina, te struktura izgrađenog okoliša.

Tu se čuvaju karakteristične konfiguracije, neizgrađene površine sa šumskom vegetacijom i sklopovima vinograda i voćnjaka.

Na istaknutim reljefnim točkama s kvalitetnim vizurama kao što je Kalvarija isključuje se bilo kakva izgradnja, a na njoj zapušteni Križni put treba urediti.

Dio doline rijeke Orljave zaštiti će se očuvanjem kvalitete podzemnih voda i racionalnim planiranjem namjena površina, kao i očuvanjem od izgradnje dijelova starog korita te uređenje sadnjom autohtonog zelenila i vraćanjem elementa vode u ovaj prostor.

Pored toga štite se i čuvaju otvorenima, tokovi rijeke Orljave i svih potoka s njihovim obalama dolinama i kanjonima. Regulacija vodotoka mora u potpunosti poštivati osobitosti prirodnog toka, a korita se moraju uređivati tako da se osigura očuvanje biološke raznolikosti. Uz to u nizinskom području mora se očuvati kvaliteta podzemnih voda.

Kroz vrijeme pored nama pojedini dijelovi prirode  se predlažu za zaštitu temeljem Zakona o zaštiti prirode. Time bi bili obuhvaćeni park na Starom Gradu, park uz lijevu obalu Orljave, park na Ratarnici, zatim ostali parkovi uz Osječku ulicu kao što su oni u krugu Kaznionice i opće županijske bolnice, te park uz izvor Tekija, drvored u Ulici Republike Njemačke  i predjel Sokolovac s Kalvarijom.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot