Požega.eu

Prinosi i kvaliteta rekordni, ceste do vinograda katastrofalne [FOTO]

PRIJE 1 GODINU
D.M.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Prinosi i kvaliteta rekordni, ceste do vinograda katastrofalne [FOTO] Požega.eu | Prinosi i kvaliteta rekordni, ceste do vinograda katastrofalne [FOTO]

PRIJE 1 GODINU
D.M.

Na Sokolovcu a podno Domovinskog križa je klijet i vinograd Sanje i Zlatka Vukovića, inače predsjednika Udruge voćara, vinogradara i podrumara „Stjepan Koydl“ iz Požege. Poput većine u požeškom vinogorju obrali su i u mošt iscijedili grožđe u čemu su im pomogli rodbina i prijatelji. Najviše je graševine i pinoa bijeloga te nešto drugih sorti. Birana jela i suhomesnati proizvodi koje je domaćin sam spravio ponuđeni su za užinu. Krijepilo se Zlatkovom rakijom i graševinom, a bilo je i onih kojima je pivo draže.

Na kraju posla u razgovoru prvi čovjek požeških vinogradara ističe da je berba u požeškom vinogorju počela gotovo dva tjedna prije i bez obzira na sušu zabilježeni su rekordni prinosi. Vinogradari na poziciji Sokolovca dugo ne pamte ovako obilnu berbu dok na Velikom kamenu zbog posljedica prošlogodišnjeg katastrofalnog leda urod je znatno skromniji. Nažalost, kod njih će se loza od šteta oporavljati narednih nekoliko godina. U ovakvim uvjetima izostanka kiše znatno manje su korištena skupa zaštitna sredstva.

Kada je riječ o kvaliteti, Zlatko se našalio: „Kao da je Bog znao da je šećer u trgovinama enormno skupi pa se smilova i vinogradare nagradio visokim sladorima i optimalnim kiselinama u grožđu“.

Članovi Udruge posjeduju manje vinograde i njima je uzgoj loze hobi i sporedno zanimanje. U vinogradima su najčešće u dane vikenda i dolaze osobnim automobilima. Tu su i slavlja Grgureva, Martinja i Vincelova te posjeti turista i gostiju vinogradara živopisnim predjelima Požeške gore. Sve se to obavlja po katastrofalnim putovima uništenim vododerinama. Ne popravljaju se godinama, što posebno ljuti predsjednika Vukovića. On je na taj problem nadležnima ukazivao u više navrata. Vjeruje da će nareda berba biti u boljim uvjetima, a vinogradarske ceste uređene.

Foto: D. Mirković

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.