Primjenom novog Zakona o oružju lovcima pozivi za liječničke preglede iako struka osporava zakonska rješenja

Autor: Jelenko Topić

Osobe koje imaju dozvolu za posjedovanje i nošenje oružja proteklih su dana dobili ili će uskoro dobiti poziv na pregled kod svog izabranog liječnika. To se naravno odnosi i na lovce tako da su se obavezni odazvati. Tako se primjenjuje Zakon o oružju koji još uvijek plijeni pozornost i rasprave stručnjaka.

Koordinacija obiteljske medicine uputila je nedavno liječnicima primarne zdravstvene zaštite, preporuku za postupanje sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana jer su ponukani upitima članstva o načinu postupanja sukladno tom zakonu.

Propisano je da osoba koja želi nabaviti oružje dužna prilikom traženja odobrenja za tu nabavu dati suglasnost svome izabranom liječniku obiteljske medicine da o promjeni njegovog zdravstvenog stanja vezanog uz sposobnost posjedovanja oružja izvijesti o tomu nadležno tijelo koje pak o tome stanju može zatražiti sve podatke. Izabrani liječnik obiteljske medicine ili drugi liječnik koji ima takva saznanja o promijenjenom zdravstvenom stanju posjednika oružja koje utječe na tu sposobnost oružja dužan je o tome izvijestiti nadležno tijelo tj. policiju. Način izvješćivanja nadležnog tijela o promjeni zdravstvenog stanja propisao je posebnim pravilnikom ministar zdravstva uz prethodnu suglasnost ministra unutarnjih poslova.

-Pravilnik o načinu i postupku izvješćivanja tijela o promjeni zdravstvenog stanja vlasnika oružja nije definirano koja bi to bila zdravstvena stanja zbog kojih bi bili dužni izvijestiti nadležno tijelo već sadrži samo obrazac izvješća o promjeni tog stanja dok se Pravilnik o zdravstvenim pregledima za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti za držanje i nošenje oružja ne može primijeniti na liječnike opće, odnosno obiteljske medicine već samo na specijaliste medicine rada – stoji u preporuci ove koordinacije.

Zasada nije regulirano kako će liječnici obiteljske medicine odlučiti o tome da li određena promjena zdravstvenog stanja utječe na sposobnost za posjedovanje oružja niti je na bilo koji način predviđen popis dijagnoza koje bi mogle utjecati na to.

-Ovom prilikom moramo ukazati svim izabranim liječnicima na potencijalne odgovornosti u slučaju da ne prijave svaku promjenu zdravstvenog stanja osiguranika koji posjeduje oružje, a kasnije dotična osoba počini kazneno djelo ili štetu tim oružjem- tvrde nadalje obiteljski liječnici.

S obzirom na ozbiljne posljedice koje zbog neprijavljivanja promjene zdravstvenog stanja mogu proizaći za sve liječnike i nedorečenost samog zakona kao i činjenicu da je propisana novčana kazna od jedne do pet tisuća kuna izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite, kao i svakom drugom liječniku koji ima saznanja o promjeni zdravstvenog stanja ili tijeku liječenja vlasnika oružja, a koje utječe na zdravstvenu sposobnost za posjedovanje oružja, ako odmah o tome ne izvijesti nadležno tijelo Koordinacija hrvatske obiteljske medicine predložila je svojim članovima da se striktno pridržavaju zakonskih odredbi te obavještavaju bez odgode nadležno tijelo.

dr. Petar Petrić

-Upitna je procjena zdravstvenog stanja svakog pacijenta, primjerice ako je riječ o blažem moždanom udaru i sličnim oboljenjima, te u mojoj mjeri će to utjecati na odluku da taj čovjek izgubi pravo na posjedovanje oružja – kaže nam specijalista interne medicine  dr. Petar Petrić iz Požege koji je inače i lovac, te dodaje da se liječnik tu nalazi između dvije vatre dakle prava pacijenata i obaveze koju propisuje novi zakon o oružju. Po njegovu mišljenju bilo bi bolje rješenje da liječnik obavijest odgovarajućespecijalističke službe u medicini koje bi onda donijele sud o stvarnom zdravstvenom stanju.

-Po ovim odredbama ispada da mi trebamo biti nekakav nadzor ili istražitelj nad svojim pacijentima, što nam je novi administrativni zadatak u vremenu kada smo previše opterećeni  administrativnim poslovima  – nastavlja nam P. Petrić. Smatra da se ovim rješenjem  skida odgovornost sa nadležnih službi i prebacuje na liječnike što može imati i pravne posljedice.

-Imam dojam da je zbog isteka svih razumnih rokova za izmjene Zakona o oružju na brzinu usvojen novi zakon pa se onda u njemu našlo mnogi odredbi koje “zaslužuju “provjeru ustavnosti jer su neke odredbe su suprotne direktivama EU kao npr. odredbe u vezi uvjeta za stjecanje prava na oružni list i slične – ističe odvjetnik Zdenko Farkaš iz Požege, koji je također lovac i dobar poznavatelj zakonske regulative. Dodaje da je na žalost u našoj zemlji dovoljno da protiv građanina bude pokrenut prekršajni postupak protiv javnog reda i mir pa da mu policija kuca na vrata radi oduzimanja oružja što nije slučaj nigdje u EU . Po njemu RH ide ispod standarda Unije i oduzima oružje zbog krivog pogleda na susjeda i na temelju procjene policajca, a takve odredbe gdje se na temeljupokrenutog prekršajnog postupka smatra da je počinjen prekršaj zbog kojeg je vjerojatna zlouporaba oružja su domaća “tvorevina” i upućuju na moguće zlouporabe i samovolju što nije u skladu niti s Ustavom RH jer je upitna presumpcija nevinosti.

-Slučaj s liječnicima je također loša tvorevina predlagatelja zakona, smatram da se to dogodilo jer je policija pisala zakon, te će sada će prikupljati i dijagnoze pacijenata uz prijetnju liječnicima da podatke moraju dostavljati policiji – nastavlja Farkaš dodavši da kompletan zakon mora na doradu. Tvrdi i da je novitet u praksi da podzakonski akt resorni ministar donosi uz prethodnu suglasnost nekog drugog ministra, a nije mu razumljiv razlog za takav postupak.

-Za razliku od našeg zakona navedenom Direktivom EU se zdravstvene informacije i psihološke procjene razmjenjuju samo u slučaju zlouporaba oružja i pri tome liječnici ne mogu snositi nikakve posljedice dok kod nas liječnici odgovaraju prekršajno i kada policiji ne prokažu unaprijed dijagnoze svojih pacijenata – zaključio je požeški odvjetnik Zdenko Farkaš dodavši da liječnici s pravom osporavaju obvezu prokazivanja pacijenata koje nije sukladno kodeksu struke.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: