Prikupljati, istraživati i prezentirati materijale iz Domovinskog rata….. /FOTO/

Autor: DK

POŽEŽANIMA SE PREDSTAVIO HRVATSKI MEMORIJALNO-DOKUMENTACIJSKI CENTAR DOMOVINSKOG RATA

“Izvori o Domovinskom ratu u Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata” naziv je predavanja koje je u organizaciji požeškog ogranka Matice hrvatske održan na požeškom Veleučilištu. O temi su govorili, dr.sc. Ante Nazor, ravnatelj Memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata te djelatnici u toj ustanovi dr. sc. Natko Martinić Jerčić i dr.sc. Julija Barunčić Pletikosić.

Zadatak centra je, koji je osnovan 2005. godine, kako su istakli, prikupljanje i čuvanje materijala i video zapisa iz Domovinskog rata, stručno i znanstveno istraživati događaje iz Domovinskog rata i prezentirati ih javnosti.

dr.sc. Natko Martinić Jerčić

O dokumentima koji se odnose na oslobađanje zapadne Slavonije više je progovorio dr.sc. Martinić Jerčić dok je dr.sc. Julija Barunčić Pletikosić govorila o stradanju sakralne arhitekture Katoličke crkve s posebnim osvrtom na stradale objekte na prostoru Požeške biskupije.


dr.sc. Julija Barunčić Pletikosić

Dr. Nazor je u svom predavanju upozorio kako se vrlo često izvori koriste djelomično, odnosno kako se prešućuje ono što nekome u datom trenutku ne odgovara.

-Jako je važno da izvore koristimo cjelovito, odgovorno te da ih stavljamo u kontekst vremena – poručio je dr. Nazor.


dr.sc. Ante Nazor, ravnatelj Memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata

U svom predavanju dr. Nazor je poseban naglasak stavio na karakter Domovinskog rata, odnosno na pitanje je li on bio građanski kako ga neki žele prikazati ili je u pitanju bila agresija na hrvatski teritorij i državu.

-Svi mi koji se stručno bavimo hrvatskom poviješću i koji proučavamo povijesne dokumente znamo da je uzrok Domovinskom ratu kontinuitet velikosrpske politike koja traje već dva stoljeća a koja se svodi na to da svi Srbi žive u jednoj državi koja mora imati izlazak na more – istaknuo je dr. Ante Nazor.

Predavanju su osim članova Matice hrvatske prisustvovali i hrvatski branitelji, studenti Veleučilišta te srednjoškolci i osnovnoškolci sa svojim nastavnicima.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: