Prikazan dokumentarac Nade Prkačin „MAGNUM CRIMEN 1945.“ o Bleiburgu

Autor: DK

Prikazivanje filma Nade Prkačin 17.6.2015. u PleterniciPLETERNICA – Hrvatska knjižnica i čitaonica u Pleternici bila je premala za sve koji su sinoć željeli prisustvovati projekciji dokumentarnog filma novinarke, redateljice i scenaristice Nade Prkačin “MAGNUM CRIMEN 1945.” koji govori o zločinu u Bleiburgu. Skup je organiziran u povodu ovogodišnjeg Lidasa a prisustvovala mu je i autorica. – Ovaj film je na neki način nastavak mog predhodnog filma “Nikad se nisu vratili” koji govori o pokolju širokobrijeških fratara.

Nada Prkačin

Nada Prkačin, autorica filma

-Materijale sam dobivala iz raznih izvora, mnogo je ljudi koji se bave tim vremenom i spremno su mi ustupili materijal. Može se reći da sam film snimila iz tri osnovna razloga. Kao prvo, da se dokumentira ono što se doista dogodilo na križnim putevima. Nadalje, poznato je da postoji 1700 grobišta u kojima su žrtve i krajnje je vrijeme da se njihovi ostaci pokopaju. Na kraju, nikada nitko nije odgovarao za ono što se dogodilo na Bleiburgu i drugdje pa, iako vrijeme čini svoje i mnogi krivci su umrli, neka odgovaraju, kako se kaže, barem simbolično – kazala je Nada Prkačin.

Valja podsjetiti kako je Nada Prkačin iz našeg kraja, iz Bešinaca te da je jedno vrijeme radila i na Županijskom radiju Požega. Do sada je snimila 18 dokumentaraca i napisala tri knjige o Domovinskom ratu. Trenutno priprema film “Vinkovački ratni dani.”

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: