Prijevoznici požeškog kraja nekad su registrirali posao u Orahovici, Našicama ili Laktašima, a sada razmišljaju da to učine uz granicu sa Slovenijom!

Autor: Jelenko Topić

Prije tridesetak godina mnogi autoprijevoznici su zbog manjih poreza i povoljnijih uvjeta poslovanja registrirali svoju djelatnost primjerice u Orahovici, Našicama ili nekoj drugoj ondašnjoj općini, te u susjednoj Bosni i Hercegovini kao na primjer u Laktašima. Čini se da se povijest ponavlja jer ljudi koji se bave tom djelatnosti ponovo imaju takva razmišljanja i to o registraciji u nekoj od pograničnih hrvatskih županija sa zemljama EU.

Donošenjem Pravilnika o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila, čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona, značajno je umanjena konkurentnost tvrtki sa sjedištem na područjima devet hrvatskih županija među kojima je i Požeško-slavonska. Iako je taj Pravilnik u međuvremenu stavljen izvan snage problematika je ostala.

Prijevoznicima spomenutih kontinentalnih županija posao je svejedno otežan jer nisu u mogućnosti koristiti pojedine manje granične prijelaze, posebice prema Sloveniji. Naime, Slovenija i dalje diskriminira one prijevoznike tranzitnog tereta rōba čije sjedište poslovanja nije u graničnim županijama s tom zemljom, uz izuzetak za dalmatinske županije – njihovi prijevoznici mogu koristiti granični prijelaze Rupa i Pasjak uz ‘dopuštenje’ nadležnog ministarstva. Pa tako, vozeći robu preko glavnih graničnih prijelaza, a ne preko geografskih najbližih, prijevoznici gube triput više vremena uz velike troškove i čekanja.

Budući da je u prijevozničkom poslu cilj što prije stići na odredište, prijevoznici s tih područja, zbog nepovoljnih uvjeta, čak razmišljaju o promjeni središta svojih tvrtki i njihovu preseljenju u druge županije. Jasno je koliko bi time, ionako osiromašena Požeško-slavonska  županija, izgubila.

Radi sprječavanja takvog stanja, pokrenuta je inicijativa kojom bi se stvorili uvjeti za normalan protok rōba, predstavnici devet županija o problemu ‘teritorijalne diskriminacije gospodarstvenika koji obavljaju djelatnost tranzitnog prijevoza rōba’ raspravili na radnom sastanku u Koprivnici kojemu je nazočio zamjenik požeško-slavonskog župana za gospodarstvo Željko Jakopović.

Zaključeno je da se dinamizira rješavanje prometne diskriminacije i uspostavi status korištenja svih graničnih prijelaza, za hrvatske i slovenske tranzitne prijevoznike, kakav je postojao prije veljače ove godine, bez iznimaka prema sjedištu društva prijevoznika.

Pored toga, ograničenje prometovanja teretnih vozila iznad 7,5 tona za hrvatske prijevoznike odnosilo bi se samo na teretna vozila koja u tranzitu prevoze robu neutovarenu u našoj zemlji. Zaključak  će prezentirati predsjedniku Vlade, te ministru mora, prometa i infrastrukture.

Foto: kckzz.hr

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: