Prijetnje učenika prvog razreda osnovne škole učiteljici: Toliko je to bilo ozbiljno da je policija išla u pretres obiteljske kuće – što su pronašli !!!???

Autor: D.K.

Već nekoliko dana dobivamo informacije o tome kako je jedan učenik prvog razreda Osnovne  – Područne škole Gradac uputio prijetnje svojoj učiteljici, a one su toliko bile, navodno, opasne da je ravnatelj matične škole fra Kaje Adžića prof. Hrvoje Galić brže bolje obavijestio policiju koja se prema svemu sudeći zbog takve „opasnosti“ zaputila u pretres obiteljske kuće tog učenika. Informaciju da je policija bila u pretresu obiteljske kuće obitelji D.Đ. u Gradcu potvrdio nam je otac učenika i vlasnik nekretnine koji nam je rekao da policija nije ništa pronašla što bi eventualno bilo kazneno djelo, oružje, municija i sl.

Što se to zapravo dogodilo te o kakvim se problemima radi pokušali smo doznati od prof. Hrvoja Galića, ravnatelja Osnovne škole fra Kaje Adžića Pleternica kojoj pripada Područna škola Gradac. Telefonski smo ga zvali još 21.ožujka na koji se poziv nije javio niti ga je uzvratio. Kroz druge izvore informacija smo pokušavali doći do točnih informacija o čemu se radi što nismo uspjeli. Do danas smo imali smo samo izjavu oca „opasnog“ učenika prvog razreda osnovne škole. No, dobili smo iz anonimnog izvora više informacija o tom slučaju iz kojeg smo se razloga odlučili malo više pozabaviti time.

Budući da se do ravnatelja, prof. Hrvoja Galića nije moglo niti može doći kontaktirali smo nadležnu pročelnicu u Požeško-slavonskoj Sandru Sekulić koja je ostala zatečena pitanjem i informacijom o događaju koji ovih dana „potresa“ školu. Dakle, Požeško-slavonska županija kao osnivač škole nije imala nikakvu informaciju da je neki učenik suspendiran i udaljen s nastave zbog „opasnih“ prijetnji učiteljici i o tome da je ravnatelj Galić digao na noge policiju kako bi učiteljicu zaštitio od učenika prvog razreda. Poslali smo upit u pleterničku Osnovnu školu i zatražili određene informacije o tom slučaju. Odgovor smo dobili u jednoj rečenici u kojem se navodi, „Obavještavamo Vas da je očitovanje o ovom predmetu dostavljano Osnivaču“. Dostavljeno je nakon punih osam dana i to iz razloga jer su se mediji počeli za slučaj interesirati. Očitovanje ravnatelja Galića proslijedila nam je pročelnica Sekulić u kojem puno toga piše, a jako je malo rečeno.

Ravnatelj Galić između ostalog navodi kako je kod učenika, na kojeg se cijeli slučaj odnosi, od početka školske godine primijećen obrazac neuobičajenog ponašanja zbog kojeg je već od listopada 2018. godine u sustavu obrade pedagoške službe škole te da je odrađeno niz individualnih razgovora…te da je pokrenut postupak za utvrđivanje primjerenog oblika školovanja. Ravnatelj također nadalje navodi kako se nizom pedagoških postupaka učenika pokušalo poticati na društveno prihvatljivo ponašanje te da ta nastojanja nisu urodila očekivanim rezultatima. Također se navodi kako je u cijeli slučaj u studenom mjesecu 2018. godine obaviješten nadležni Centar za socijalnu skrb i liječnica školske medicine koja je dijete poslala na dodatne preglede. Koje? Što je u tim pregledima utvrđeno? Što je nakon toga poduzeto? To se ne navodi! Prešućuje se i puna tri mjeseca se ništa ne poduzima. Učenik je ostavljen na milost i nemilost samom sebi sve dok određena situacija, kako ravnatelj Galić navodi u posljednje vrijeme, nije kulminirala prijetnjama drugim učenicima i učiteljici. To je bio vrhunac pa je slučaj morala preuzeti policija na temelju prijave ravnatelja prof. Galića koji se kako navodi njima obratio.

Ravnatelju Galiću ništa izgleda nije drugo preostalo već učenika udaljiti s nastave i kako je sam naveo, sukladno Zakonu i obavijestio je Centar za socijalni rad kao i roditelji djeteta. Je li toj priči kraj? Nije! Policija odlučno represivnim mjerama nastupa. Prijetnju jednog djeteta prvog razreda osnovne škole prihvatila je toliko ozbiljnim da je smatrala da možda ono ima u nekom bunkeru veći broj naoružanja i municije pa je posegla za pretresom kuće kako bi nešto našla. I, nije ništa pronađeno.

S razlogom se postavlja pitanje što dalje, trebaju li sad neke druge službe izvršiti procjenu je li škola i njen ravnatelj učinio dovoljno i na vrijeme kako ne bi dolazilo do neželjenih situacija. Je li se djetetu dovoljno pomoglo i kroz neke druge službe koje su trebale biti uključene u cijeli slučaj.

O postupanju policije na taj način ne bi ništa željeli komentirati jer nemamo dovoljno informacija o cijelom slučaju ali…. i o tome bi se moglo puno razgovarati i veći broj redaka napisati.

Foto: Ilustracija, arhiva, pozega.eu

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek