Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Prije 51 godinu u Požegi je osnovan Kinoklub „Gimnazija“

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: I. Tomić
FOTO: Arhiva

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: I. Tomić
FOTO: Arhiva

Datum 23. veljače 1973. godine vraća nas u ono vrijeme kada je u Požegi osnovan Kinoklub „Gimnazija“, a utemeljili su ga prof. Rudolf Čmelar i trinaestero učenika požeške Gimnazije. Cilj osnivanja bio je popularizacija filma i filmske umjetnosti. Članovi su u početku raspolagali s tek jednom polovnom N-8 kamerom Quarz 700 M., koja je bila u vlasništvu kluba. Budući da su namjeravali  što prije početi snimati filmove, morali su ubrzano i marljivo proučavati filmsku literaturu.


U listopadu 1973. rad filmskog kluba preuzima novi gimnazijski zaposlenik prof. Željko Balog kojisa članovima počinje koristiti školske projektores filmskom vrpcom 16 mm. Treba napomenuti da se učenicima prikazuju igrani filmovi, uz vrlo dobru posjećenost. Osim toga, filmskom kamerom su snimljeni prvi probni materijali. Za snimanje filma nedostajala je potrebna tehnika, no članovi su bili veliki entuzijasti i uporni u svojim aktivnostima.


Unatoč manjku opreme, Kinoklub „Gimnazija“ uspijeva nakon nešto više od godinu dana snimiti i potpuno završiti prvi dokumentarni film o evakuaciji učenika iz škole u uvjetima opasnosti. Pritom je potrebno naglasiti da su za to vrijeme koristili dio posuđene opreme te nabavili nešto filmske vrpce. Ne treba posebno isticati koliko im je značio snimljeni dokumentarac koji je za njih bio veliki poticaj za daljnji i još bolji rad. Postupno su pristizali novi članovi, počelo se više snimati, a uslijedile su  i nagrade na pojedinim festivalima. Sve se to događalo u skromnim materijalnim uvjetima, ali nove ideje nisu nedostajale.


Kinoklub  „Gimnazija“ snimio je približno 350 filmova, dobitnik je većeg broja nagrada u zemlji i inozemstvu, a stotine učenika bili su njegovi članovi. Treba napomenuti da je od trinaestero osnivača znatan broj gimnazijalaca bio iz Pleternice: Učenici osnivači Kluba bili su Damir Babić, Branimir Markota, Marinko Markota, Đurđica Katušić, Ivan Jakovljević,  Petar Barbarić, Drago Čengić, Božidar Đurđević, Drago Zlomislić, Anđelka Matić, Branka Mikić, Marija Svoboda i Zdravka Trlin. Treba napomenuti da se radu Kluba kasnije pridružio Mirko Šarić iz Pleternice koji je kao nastavnik tehničkog odgoja nesebično i s velikim entuzijazmom prenosio svoje znanje učenicima pleterničke osnovne škole, u sklopu školskog Kinokluba “Zlatna dolina“.


Svoje ime Kinoklub  „Gimnazija“ ne mijenja ni za vrijeme srednjoškolskih reformi i nastanka Centra usmjerenog obrazovanja. Voditelj mu je i dalje prof. Balog, osim od 1988. do 1991. godine, kada ga vodi dipl. ing. Mile Bešlić. Tijekom svoga postojanja Klub bilježi brojne uspjehe te domaća i međunarodna priznanjaOcijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.