PREZIMENA U GRADOVIMA I OPĆINAMA POŽEŠTINE: Doseljenici zastupljeni u svim sredinama, a najviše ima Kovačevića, Marića, Grgića, Blaževića, Vidovića, Tomića i Bošnjaka

Autor: DK

Uz malo truda došli smo do vrlo zanimljivih i to relevantnih podataka o zastupljenosti prezimena na području Požeško-slavonske županije, te pojedinih gradova i općina u Požeštini.

Vidljivo je da je osjetna zastupljenost doseljeničkih obitelji ponajviše s područja Bosne i Hercegovine, te Like.

Tako su u cijeloj županiji deset najzastupljenijih prezimena i to po brojnosti Grgić, Kovačević, Marić, Marković, Bošnjak, Tomić, Soldo, Blažević, Pavić i Vidović.

Na području grada Kutjevo to su prezimena Marković, Barić, Grgić, Budimir (to je prezime i gradonačelnika Kutjeva), zatim Galić, Marić, Kljaić, Bošnjak, Vasilj i Antunović.

Kovačević je najviše zastupljeno prezime u pleterničkom kraju, a na području grada Pleternice i okolnih tridesetak naselja slijede prezimena Soldo, Tomić, Šarić, Jakovljević, Miličević, Baketarić, Bošnjak i Novak.

Isto prezime tj. Kovačević dominira i u županijskom središtu gradu Požegi, a iza toga su Marići, Solde, Vukovići, Bošnjaci, Galići, Devčići, Šarići, Grgići i Horvati.

Na zapadu Požeštine slijed prezimena je osjetno drugačiji. U općini Brestovac najzastupljenije je prezime Markanjević, a slijede Ilić, Blažević, Tomić, Knežević,  Grgić, Stojčević, Lončarević, Rodić i Mandić, koje prezime ima i načelnik brestovačke općine.

Kneževići, Jelići, Poljakovići, Stankovići, Krajtneri, Marići, Vukići, Mičevići, Hrčke i Kovačevići su najčešća prezimena na području općine Čaglin.

U jakšićkom kraju podosta je doseljeničkih prezimena. Vode prezimena Bošnjak, te slijede Pečur, Obradović, Pavlović, Grbeš, Marković, Vidović, Jakoubek, Biondić i Šulc.

Na području općine Kaptol najbrojnije je najpoznatije alilovačko prezime Ciganović, a dalje slijede Jurić, Svoboda, Perić, Zeba, Andrijević, Ivanković, Kljaić, Marić i Grgić.

Na području ispod Papuka u općini Velika ima najviše žitelja sa prezimenom Zeba, zatim Grgić, Vidović, Kraljević, Matijević, Blažević, Kovačević, Šipura, Lukić i  Ivić.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »