Prezentacija i provedbena radionica “Važnost poljoprivrede – stanje projekata i novi natječaji”: Više od stotinu mali poljoprivrednika dobilo potpore za razvoj

Autor: S.P.

Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije Panora održao je tiskovnu konferenciju s temom “Važnost poljoprivrede – stanje projekata i novi natječaji” na kojoj su predstavljeni rezultati u navedenom području kao i novi natječaji za poljoprivrednike.

Održana je i provedbena radionica za tip operacije 6.3.1.”Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” i tip operacije 6.1.1.”Potpora mladim poljoprivrednicima” na kojoj je prisustvovalo 25 poljoprivrednih proizvođača koji su ostvarili bespovratna sredstva u iznosu od 15 000 eura.

-U ovom trenutku ugovore ima 25 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s tim da za ovaj konkretni natječaj obrade prijava još uvijek traju. Na razini Republike Hrvatske potpisano je ugovora za 1663 projekta, a ovim natječajem je predviđena realizacija 3082 projekta, dakle nešto više od polovice je potpisano, a među njima su i ovih 25 projekata koje je radila Panora za poljoprivrednike s područja naše županije. To su vrlo različiti projektima kojima je obuhvaćena i kupovina poljoprivrednog zemljišta, podizanje trajnih nasada te većim dijelom obnova poljoprivredne mehanizacije – rekao je Stjepan Jakopović, mag.oec., savjetnik za poduzetništvo.

Nazočni su upoznati i s tri nova natječaja – pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti gdje se može ostvariti potpora u fiksnom iznosu od 50 000 eura, mjeru unapređenja već pokrenute poljoprivredne djelatnosti gdje se mogu ostvariti bespovratna sredstva u iznosu do najviše 200 000 eura, intenziteta 70 posto te ulaganje u fizičku imovinu za sektor tovnog govedarstva koja predviđa izgradnju novih objekata i nabavu poljoprivredne mehanizacije.

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije mr.sc. Senka Horvat upoznala je nazočne s aktivnostima Panore iz sektora poljoprivrede, posebice s aktivnostima vezanim uz Poljoprivrednu školu u Požegi koja ima status Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi te s projektom hladnjače.

-To je projekt izgradnje hladnjače kapaciteta tri tisuće tona na području Požeštine, a podržat će ga i Ministarstvo poljoprivrede, odnosno, planiramo ga financirati iz Programa ruralnog razvoja u rujnu. Imamo i projekte koji su vezani uz projekt Slavonija, Baranja i Srijem,” rekla je između ostalog Horvat.

Nazočne na prezentaciji pozdravio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

-Ukupno oko stotinu poljoprivrednika s područja naše županije dobilo je bespovratna sredstva iz mjere za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava, a nekoliko ih je već dobilo sredstva i iz programa potpore mladim poljoprivrednicima. Neću nikada prihvatiti tezu da se u Slavoniji ne isplati raditi, drago mi je stoga vidjeti ovdje i zrelije ali i mlade poljoprivrednike.Tu je i mjera 6. 2 koja pruža potporu razvoju nepoljoprivrednih djelatnosti, potencijali su brojni i trebamo ih znati iskoristiti. Svjesni smo i važnosti obrazovanja ostvarili smo znatne pomake s projektima uz Poljoprivrednu školu kao Centar kompetencija sa svim preduvjetima za jedan suvremeni pristup poljoprivredi, a pokrenuli smo i sufinanciranje upisa u poljoprivredna zanimanja. Važna je i hladnjača i vjerujem da ćemo uskoro potpisati ugovor o izgradnji vrijednosti oko 30 milijuna kuna, kako bi naši voćari imali i tu ponudu pri čemu će Županija osnovati proizvođačku organizaciju s ciljem da vi svi budete budući dioničari i vlasnici kroz jedan kooperantski odnos.Imamo 5 tisuća obiteljskih gospodarstava na području naše županije i što se više budemo proizvodima približili standardima i kvaliteti koja se traži na europskom tržištu moći ćemo i prodati i naplatiti. Uz to, primarna proizvodnja i hrana temelj su svega i tu je nepobitna važnost poljoprivrede – rekao je između ostalog župan Alojz Tomašević. Više detalja o natječajima koji su u ponudi možete pogledati na službenim stranicama Panore.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: