Prevaranti u “akciji” – građani budite oprezni !

Autor: D.K.

DSC_0005 (Small)POŽEGA – Na današnjoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi Požeško-slavonskoj Nikolina Janković, policijska službenica za odnose s javnošću uz prezentaciju sigurnosnih pokazatelja za svibanj osvrnula se i na aktualna zbivanja unazad kraćeg vremena vezana za prijevare građana.

-Početkom lipnja je na području Policijske uprave požeško-slavonske je zaprimljena prijava građanina sa područja grada Lipika koji je na svoj mobilni telefon zaprimio sms poruku sadržaja „Nazovi me hitno“. Provjerom pozivnog broja s kojeg je poruka zaprimljena utvrđeno je da broj pripada državi Somaliji – istaknula je Nikolina Janković te skreće pozornost građanima da ne nasjedaju na takve poruke jer tim načinom postaju žrtvama kaznenih djela.

Unazad nekoliko mjeseci događaju se i “internetske prevare” kojima se pojedinci pokušavaju domoći financijskih sredstava na ne zakonit način.

-U nekoliko proteklih mjeseci  na području Policijske uprave požeško-slavonske zaprimljene su prijave od građana koji su tijekom pretraživanja interneta zaprimili obavijest s logotipom MUP-a RH i upozorenjem o blokadi računala zbog činjenja kriminalnih radnji, a koja će se ukloniti nakon što primatelj upozorenja za otključavanje računala uplati 500 kuna – rekla je Nikolina Janković te je svim građanima skrenula pozornost da Ministarstvo unutarnjih poslova ne provodi nikakvu akciju građana i kontrole korištenja interneta i kršenja autorskih prava. Tu se radi o “trojan” virusu koji radi „otmicu“ računala. Umjesto plaćanja građani se trebaju javiti najbližoj policijskoj postaji i prijaviti takve pokušaje prevare.

Iz policijskog izvješća kojeg potpisuje  Nikolina Janković, policijska službenica za odnose s javnošću doznajemo kako je u utorak, 17. lipnja 2014. godine, 77-godišnjakinja, sa područja Pakraca, prijavila da ju je 15. travnja ove godine, telefonom nazvala nepoznata ženska osoba koja se predstavila kao djelatnica banke te zatražila da joj preda sav novac i nakit koji posjeduje uz obećanje da će na tu količinu novca i nakita dobiti puno veću kamatu nego u  banci. Rekla je starici da novac i nakit stavi u vrećicu i ostavi ispred ulaznih vrata kuće što je 77-godišnjakinja i učinila i tom prilikom ostavila veću količinu novca.

Preventivna aktivnost „Zaštitite svoju imovinu-2014“

Dolaskom ljetnih mjeseci i odlazak građana na godišnje odmore građani se opuštenije ponašanju što veoma vješto koriste one osobe koje su sklone činjenju kaznenih djela. Građani vrlo često, boraveći na otvorenim prostorima kao što su gradska kupališta, plaže, parkovi i slično stvaraju prigodu onim osobama koje su sklone činjenju kaznenih djela. Sagledavajući problematiku te vrste policija provodi i nastoji provesti i one preventivne mjere kako ne bi došlo do neželjenih posljedica i oštećenja građana iz kojeg će se razloga provoditi preventivna aktivnost „Zaštitite svoju imovinu-2014“ koja će ponajviše biti će usmjerena na  Gradske bazene Požega.

-Savjetujemo građane ukoliko na bazen dolaze osobnim automobilom da zatvore sve prozore, zaključaju vrata vozila i provjere da li je vozilo zaključano te da u vozilu na vidljivom mjestu ne ostavljaju vrijedne predmete. Ukoliko na bazen dolaze biciklom trebaju ga osigurati od krađe vežući ga za fiksne predmete. Preporuka je da na se bazen nose samo najpotrebnije stvari i onoliko novca koliko je potrebno. Osobne dokumente i novac ne držati zajedno, a ukoliko se nosi bankovna kartica, držati je odvojeno od zapisanog PIN broja i nikako ne treba pokazivati pred drugima novac i druge vrijednosti – ističe Nikolina Janković uz naglasak da su mobiteli najčešća meta kradljivaca te da se treba čuvati od nametljivih osoba koje nude pomoć.

Brojne su zamke u koje građani mogu upasti iz nemara uslijed slobodnijeg opuštanja, naivnosti ili neznanja iz koje razloga treba biti na velikom oprezu kako ne bi bili žrtve prevaranata i kradljivaca.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot