Pretresi obiteljskih kuća i drugih prostorija zbog nezakonitog posjedovanje duhana i alkohola

automobil carinePOŽEGA – Unazad nekog vremena često smo dobivali informacije i pritužbe građana, naših čitatelja, zbog nepotrebne represije nadležnih institucija. Ta represija za posljedicu ima dolazak carinskih i policijskih službenika u obiteljske domove i druge prostorije zbog osnovane sumnje nezakonitog posjedovanja duhana i alkohola kojom prilikom se pretresaju prostori zbog eventualnog pronalaska nezakonitih roba koje podliježu trošarinama. Informacije koje smo dobivali “išle” su u pravcu” da se u dosta slučajeva neosnovano dolazi sa nalozima za pretres. Od Prekršajnog suda u Požegi zatražili smo informaciju koliko je tijekom ove godine izdano Naloga za pretragu obiteljskih kuća i drugih prostorija te da li je tom prilikom doista pronađeno nešto nezakonito.

Prema informacijama koje smo dobili od Prekršajnog suda u Požegi za pretragu obiteljskih kuća i drugih prostorija zbog sumnji na nezakonito posjedovanje duhana, u ovoj je godini, izdano je 35 naloga dok je zbog sumnji na nezakonito posjedovanje alkohola izdano 11 naloga.

-Od ukupno izdanih naloga ovaj sud zaprimio je 18 izvješća o pronalasku predmetnog alkohola ili duhana u kojima  je 9 okrivljenika proglašeno krivima, a za ostale se još uvijek vodi prekršajni postupak ili su podnesene kaznene prijave ODO u Požegi zbog Kaznenog djela – navodi se u odgovoru kojeg smo primili od Prekršajnog suda.

Zanimljiva je statistika iz koje je vidljivo kako je duhanskih proizvoda, bez nadzorne markice Ministarstva financija pronađeno u 18 slučajeva na području grada Požege, 4 na jakšičkom, 7 kutjevačkom, 3 veličkom, 2 brestovačkom i 1 na pleterničkom području.

Nije zanemariva brojka niti alkoholnih proizvoda,  bez nadzornih markica Ministarstva financija koji su pronađeni u obiteljskim domovima i drugim prostorijama, i to u kod njih 7 na području grada Požege, po jedan slučaj je bio na području Jakšića i Kutjeva dok su dva slučaja utvrđena na području općine Velika.

Da je unosan posao nezakonito posjedovati i prodavati duhan i alkohol u tome ide prilog činjenica da je kod njih 6 po drugi put pronađena nedozvoljena količina duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija, a takve osobe službeno nazivaju ponavljačima prekršajnih djela odnosno recidivistima dok je takvih što se tiče alkohola njih troje.

Uz visoke kazne koje slijede prekršiteljima zakon propisuje i plaćanje trošarina što su u konačnici, ovisno o količinama duhana i alkohola koje su nezakonito posjedovane, jako veliki iznosi. U svakom slučaju upitna je isplativost upuštanja u “avanturu” sa ovakvima nezakonitim rabotama.

0 Comment

Send a Comment