Prestižna kapljica samo za prave vinoljupce /FOTO/

Autor: DK

MITROVAC – Berba grožđa na minus pet stupnjeva obavljena je u vinogradu obitelji Miličević na južnoj poziciji Krndije u Mitrovcu. Vlasnika vinograda, Požežanina Antu Miličevića znamo ne samo kao šumarskog stručnjaka već i kao vrsnog vinogradara i podrumara. Njegovo ime se najčešće povezuje s vinom mirisavog traminca dosta rijetkom sortom u našim vinogradima.

-Nisam više želio čekati da temperature padnu ispod minus 7 stupnjeva  Celzijusa da bi imao ledenu berbu, jer su šećeri u grožđu bili izuzetno visoki i povoljne kiseline. Jednostavno, nisam htio čekati i da se taj sklad sladora i kiseline poremeti. Tako ću umjesto ledenog vina imati izbor prosušenih bobica. O ovoj berbi i ovom vinu će se još nadaleko čuti. Bit će to prestižno vino samo za sladokusce – ističe Ante Miličević.

Ante se proizvodnjom predikatnih vina bavi već četiri godine. Ovog puta je ostavio oko pola hektara mirisavog traminca. Za predikate se vinogradari teško odlučuju jer je gubitak grožđa izuzetno velik, a dobije se vrlo malo vina i to 10 do 15 puta manje. Tako je i u ovom slučaju. Ante je mogao dobiti oko dvije tisuće litara vina u normalnoj berbi, a dobio je nešo oko 200 litara mošta. Osim toga ovakve berbe daju mošt izuzetno visoke koncentracije šećera pa ga kvasci teško prerađuju u alkohol. Fermentacija ovog vina trajati će tri do četiri godine pod uvjetom da sve u podrumu bude kao treba. Takva vina zbog toga imaju niske alkohole, 9 do 11 posto.

Berbu su obavili sezonski radnici koje Ante često uzima za radove, a njih je u tom vinogradu puno. Ante ima sedam hekatar pod vinogradom. Graševina je na pet hektara, a na preostala dva su mirisavi traminac, portugizac i syrah. Podrum je u Požegi i može na degustaciju primiti dvadesetak posjetitelja. 

/Foto: D.Mirković /

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.