Premostit ćemo financiranje prijevoza za srednjoškolce do nove Vladine odluke

Autor: DK

POŽEGA – Pitanje subvencije prijevoza srednjoškolaca koje na razini države nije riješeno za narednu školsku 2016./2017. godinu i na koje nema odgovora nadležno ministarstvo roditeljima učenika u ovakvoj teškoj gospodarskoj situaciji stvara velike probleme. Cijene prijevoza su visoke posebno za učenike iz udaljenijih mjesta koji idu pohađati nastavu bilo u Požegu ili neka druga mjesta u susjedne gradove. Do sada je u 75-postotnom iznosu prijevoz učenika srednjih škola sufinanciralo Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta koja je pomoć ukinuta odlukom još uvijek aktualnog ministra obrazovanja.

Budući da je aktualna Vlada u tehničkom mandatu po pitanju daljnjeg sufinanciranja neće se moći donijeti valjana odluka iz kojeg su razloga roditelji veoma zabrinuti, a veliki broj s pravom ostaje u razmišljanju da li će slati svoje dijete na daljnje školovanje jer to financijski neće biti u mogućnosti.

Sagledavši problem i svjestan činjenice da je za brojne roditelje problem plaćati prijevoz svom djetetu požeško-slavonski župan će “vatrogasnom mjerom” pokušati ublažiti tu situaciju roditeljima. Financiranje prijevoza učenika srednjoškolaca preuzet će Požeško-slavonska županija do donošenja nove odluke i pravilnika nadležnog ministarstva. U svakom slučaju prva dva do tri mjeseca, ako ne i više, neće se moći očekivati bilo kakva odluka Ministarstva obrazovanje jer nam parlamentarni izbori predstoje tek u rujnu, a dok se usuglasi i potvrdi nova Vlada i ministri koji bi trebali razmotriti mogućnost subvencija to će sigurno potrajati i nekoliko mjeseci od početka nove školske godine.

– Županija je i do sada sudjelovala, zajedno s ostalim jedinicama lokalne samouprave i državom u sufinanciranju cijene karte učeničkog prijevoza za srednjoškolce. No spremni smo premostiti vrijeme do donošenja nove odluke Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za novu školsku godinu. Na razini županije radi se o oko 150 tisuća kuna mjesečno za prijevoz srednjoškolaca koje ćemo financiranje preuzeti na sebe – rekao je župan Alojz Tomašević.

U svakom slučaju hvalevrijedna je odluka župana Tomaševića kojom uvelike pomaže roditeljima i samim učenicima kako bi im se omogućilo da mogu odlaziti na školovanje što veliki broj njih ne bi mogli jer ako uzmemo primjer da je iz udaljenijeg mjesta mjesečna karta za jednog učenika i viša od 700 kuna.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: