Premijerno prikazana predstava “Dnevnik solerice” u Gradskom kazalištu Požega /FOTO/

Autor: Slavonski.hr

Predstava “Dnevnik solerice” koja je nastala u koprodukciji Gradskog kazališta Požega i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku premijerno je 9. travnja izvedena na požeškoj sceni. I odmah je pokazala kako će suradnja požeškog kazališta i osječke Akademije uroditi izvrsnim plodovima.

“Dnevnik solerice”, predstava koja će ostati zabilježena kao prva iz nastavne baze osječke Akademije za umjetnost i kulturu u Gradskom kazalištu Požega nastala je prema istoimenom romanu Jasmine Rodić. Urbana je to, duhovita i vrlo pitka priča o junakinji koja u ljubavnom pohodu od Zagreba, Pariza, New Yorka do Beograda ne traži puno – tek “ambicioznog muškarca sa zdravstvenim osiguranjem i vozačkom kojeg zanima umjetnost, dobro se ljubi, razlikuje “ć-č” “ije-je” i zgodan je”.

Dramaturginja Marijana Nola pripremila je “Dnevnik solerice” kao dinamičnu igru u kojoj se glumci izmjenjuju u više uloga. Pod redateljskom palicom kultnog Roberta Raponje i budnim okom asistentice redatelja Katice Šubarić, mladi umjetnici predvođeni Lucijom Subotić kojoj je uloga Jasmine ujedno i diplomski ispit na Akademiji odgovorili su tom izazovu na najbolji način – razigrano predani umjetničkom poticaju i autentičnosti priče. Jer, iako poteže za rukav “žensko pitanje” koje su već dobrano razvukle i prožvakale Bridget Jones i “Seks i grad” ekipa (uz niz razvodnjenih kopija), solerica skribomanka za razliku od njih daje nam bliske toponime za lakše poistovjećivanje (i veći užitak) – mjesto, vrijeme, likovi – domaće je domaće, je l’ tako?

Lucija Subotić dobro pripremljena i fokusirana, uvjerljiva je Jasmina, a snagu i životnost lika predstavila je glumački zrelo i samouvjereno. U tome su joj pomogli iskusna Blanka Bart te studenti Anabela Sulić, Matko Trnačić, Vanja Čiča, Matea Bublić, Marijin Kuzmičić, Davor Tarbuk, Grgur Grgić i Lorenco Tolić. Scenografija i kostimografija djelo su Jasmine Pacek, glazbu potpisuje Marina Hojsak, a profesionalno su svoj dio posla odradili i djelatnici kazališta Dario Hak (ton i video), Goran Krmpotić (rasvjeta), Renato Pok (scenski poslovi) te Ljiljana Rodić (garderobijerka).

“Dnevnik solerice” dobra je kazališna razonoda, karta za let na krilima čarobne potrage za pravom ljubavi. I za one mlade, i za one nešto starije. Jer, zašto bi se odrekli sna kakav sanjaju vječni Petar Pan i Wendy? Uostalom, moje dame, znate li koji je najbolji dio tog sna? Kad je Wendy shvatila da može letjeti.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88