PREMIJERNO PREDSTAVLJENA KNJIGA BISKUPA BOGOVIĆA: Doprinos razumijevanju prošlosti i sadašnjosti dva naroda

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – „Srpsko pravoslavlje i svetosavlje u Hrvatskoj u prošlosti i sadašnjosti“ naziv je knjige gospićko-senjskog biskupa u miru Mile Bogovića, koja je premijerno predstavljena u Požegi(dan prije Zagreba), organizatori promocije su bili Ličko zavičajno društvo „Vila Velebita“ iz Požege i požeški ogranak Matice hrvatske, a nazočili su gradonačelnik Požege Darko Puljašić i zamjenik Ferdinand Troha, te kulturni i javni radnici požeškog kraja.

Mješoviti pjevački zbor „Vile Velebita“ pod ravnanjem Monike Sakač Botički izveo je na početku po jednu slavonsku i ličku pjesmu.

-Tema knjige ima ishodište u vremenu dok je biskup Bogović studirao u Rimu, a rodom iz spojnog dijela Like i Korduna on je iz djetinjstva upoznat sa tom problematikom – kazao je uvodno prof. dr. Josip Fajdić, predsjednik „Vile Velebita“. Dodao je da će knjiga doprinijeti razumijevanju nekih događaja iz prošlosti i sadašnjosti, te je snažan pečat na život dva naroda u našoj zemlji.

-Sa velikim razumijevanjem autor je sagledao hrvatsku prošlost uključujući kritički pristup, a on se usuđivao otvoreni ukazivati na mnoge stvari što drugi nisu tako da osvjetljava odnose između pravoslavaca i katolika, ali i srpsko-hrvatska kretanja – rekao je o knjizi njen urednik u zagrebačkoj nakladničkoj kući „Alfa“ dr. Božidar Petrač.

Uz to o ovoj zanimljivoj knjizi govorili su još autor biskup Bogović i prof. dr. Ante Bežen.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88