Premijer Andrej Plenković s pet ministara svojim dolaskom počastio grad Pleternicu povodom njenog dana: „Svaki put mi je veliko zadovoljstvo doći u Pleternicu i vidjeti koliko ovaj grad napreduje“ /FOTOGALERIJA/

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, održanoj u novoj multimedijalnoj dvorani, proslavljen je Dan grada Pleternice na kojoj je uz brojne uzvanike bio nazočan predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i pet ministara u njegovoj Vladi, Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava, Tomislav Ćorić ministar zaštite okoliša i energetike, Vesna Bedeković ministrice demografije, obitelji i mladih, Mario Banožić, ministar državne imovine i Ivan Malenica ministar uprave te izaslanik predsjednika Sabora RH, prof. dr. sc. Željko Glavić, izaslanik ministra regionalnog razvoja i fondova EU, državni tajnik Velimir Žunec, i pomoćnik ministra regionalnog razvoja, fondova EU Davor Huška, savjetnik ministra rada i mirovinskog sustava Luka Ćirko, predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrad Luka Krstanović i počasni građanin grada Pleternice general Mladen Markač.

Na početku sjednice svim nazočnim gostima dobrošlicu je poželio predsjednik Gradskog vijeća Pleternice Marijan Aladrović dok se gradonačelnica Pleternice osvrnula na sve ono što se u Pleternici radi i čini ali i što je učinjeno za bolji standard življenja svih stanovnika.

-Pozdravljam vas u ime građana grada Pleternice, grada otvorenog srca, grada Gospe od Suza, grada koji, kako smo i vidjeli u prikazanom filmu, napreduje brzo i sigurno na svim poljima, velikim trudom, vjerom, odricanjem, znanjem i upornošću. Pleternica je dijelila sudbinu Slavonije i većeg dijela Hrvatske u smislu iseljavanja mladih diljem Europe i svijeta. Taj ključni problem postao je naš najveći izazov za kojega smo bili svjesni da ga sami ne možemo savladati jer on premašuje ovlasti i mogućnosti jedne jedinice lokalne samouprave, jednoga maloga grada. Ipak, to nas nije obeshrabrilo. U okviru svojih mogućnosti i ovlasti činili smo sve kako bismo utjecali na usporavanje i zaustavljanje toga negativnoga trenda. Podsjećam samo da je unazad dvije godine naš izvorni proračun bio oko 7 milijuna kuna. Danas se s nevjericom pitam kako smo uopće uspijevali raditi, graditi, organizirati brojne aktivnosti, financirati rad knjižnice i vrtića, vatrogastva, rad udruga s tim proračunom, ali jesmo – rekla je u svom uvodnom govoru gradonačelnica Jozić nastavljajući kako su dočekali Vladu koja je za svoje temeljne ciljeve postavila  ostvarivanje stabilnog i trajnog gospodarskog rasta, stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja i demografsku obnovu, društvenu pravednost i solidarnost.

-Ne moram niti govoriti kako su ti ciljevi, „legli“ nama u Pleternici. Mi smo ih razumjeli i objeručke prihvatili. U Zagrebu smo u Banskim dvorima i na adresama svih ministarstava, fondova, agencija, državnih tvrtki dobili partnere i potpore posebice u pogledu učinkovitog korištenja EU sredstava kroz Program Slavonija, procesa fiskalne decentralizacije, politike regionalnog razvoj. Danas, s ovoga mjesta, mislim da neću pogriješiti ako se usudim u ime svih jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj, a to svakako činim ispred svog grada, zahvaliti Vama gospodine premijeru i Vašoj vladi za program i aktivne politike koje ste proveli i provodite. Program koji je u funkciji povećanja životnog standarda hrvatskih građana, razvoja gospodarstva, poticanja proizvodnje te stvaranja novih radnih mjesta koji sigurno vode ka zaustavljanju iseljavanja, ključnog pitanja cjelokupne demografske problematike, ostanku mladih i povratku iseljenih – nastavila je gradonačelnica Antonija Jozić naglašavajući kako je Izmjenama zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave proračun grada Pleternice narastao na gotovo 25 milijuna kuna.

-Znali smo to iskoristiti, kao što znamo koristiti bespovratna sredstva Europske unije. Zadnjih godina Pleternica se redovito nalazi u TOP 10 gradova u RH po povlačenju europskih sredstava, a čemu svjedoči i ova dvorana financirana sredstvima EU. Podsjetit ću da je Pleternica po podacima Državnog zavoda za statistiku bila rekorder po rastu zaposlenih. Pleternica je dobitnik brojnih nagrada i priznanja, često spominjana u nacionalnim medijima kao mala sredina koja učinkovito koristi EU sredstva, kao jedinica lokalne samouprave sa svega 8 zaposlenih, kao grad povoljnog poslovnog okruženja, grad bezuvjetnog nalaza državne revizije. No nismo stavili ružičaste naočale i pogled nam nije zamagljen brojnim uspjesima, nagradama i priznanjima. Čvrsto smo na zemlji. Znamo da nas čeka još puno posla ka ispunjenju navedenih temeljnih ciljeva Vlade RH, pa tako i našega grada. Uspjehe doživljavamo kao potvrdu da idemo u dobrom smjeru, ostvarujući viziju našeg grada, grada ugodnog življenja koji svoji potencijale ostvaruje održivim razvojem istovremeno prateći suvremene europske trendove – dodaje Jozić obraćajući se predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću, rekla da je Pleternica dokaz da se i male sredine mogu razvijati, koristiti europske fondove i  da znaju čuvati nacionalni identitet te da imaju odlučnosti provoditi zacrtane ciljeve, ciljeve svog grada, županije i Vlade RH.

-Pleternica ne može sama već samo u sinergiji sa svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave i vlade RH kroz provođenje politika regionalnog razvoja i razvoja gospodarstva. U tom kontekstu i kontekstu daljnjeg razvoja našeg grada i dalje očekujemo podršku u provedbi svih naših lokalnih politika, posebice u dijelu privlačenja investicija i investitora u naš grad. Jer samo razvoj gospodarstva može okrenuti negativne demografske trendove. I onda će Pleternica i Slavonija u punom smislu riječi biti sredine ugodnog življenja, sredine po mjeri čovjeka – istakla je Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice čestitajući svojim sugrađanima Dan grada Pleternice i blagdan svetoga Nikole biskupa Nebeskoga zaštitnika grada Pleternice uz čestitke i svim nagrađenima pozivajući ih da im nagrada bude poticaj za nove uspjehe.

Među uzvanicima bili su i zastupnici u Hrvatskom saboru Franjo Lucić i Pero Ćorić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, predsjednica Županijske skupštine Požeško-slavonske županije Josipa Miličević, gradonačelnici Požege, Lipika i Kutjeva, Darko Puljašić, Vinko Kasana i Josip Budimir, predsjednik Gradskog vijeća Kutjeva Ivica Ribičić, zamjenik gradonačelnice Pakraca Marijan Širac, načelnici općina Brestovac, Čaglin, Kaptol, Velika i Jakšić, Zdravko Mandić, Dalibor Bardač, Mile Pavićić, Vlado Boban i Ivica Kovačević te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, vojske, policije, direktori i ravnatelji ustanova, tvrtki i institucija, predstavnici udruga i dr.

U svom obraćanju predsjednik Vlade RH Andrej Plenković  naglasio je kako mu je svaki put veliko zadovoljstvo doći u Pleternicu i vidjeti koliko ovaj grad napreduje i koliko se svojom energijom, znanjem, stručnošću i željom za napredovanjem Pleternica razvija.

-Svojim primjerom pokazujete kako se najbolje i najučinkovitije koriste sredstva EU fondova, a potvrda je to i vaših mogućnosti prilagodbe, snalaženja i praćenja trendova, te želje za budete među najboljima, na čemu vam iskreno čestitam. Drago mi je da ste u tom procesu prepoznali partnerstvo s Vladom RH. Projekt Slavonija, baš kako je rečeno još 2016., tijekom predizborne kampanje, a potvrđuje se i kroz 10. do sada održanih sjednica Savjeta, i nadalje biti jedan od prioriteta ove Vlade – rekao je premijer Plenković.

Ovogodišnji dobitnici nagrada i priznanja su Konjički klub Pleternica, Udruga narodnog zdravlja Dr. Andrija Štampar, Dobrovoljno vatrogasno društvo Buk i preč. Antun Ćorković, župnik župe Svetog Nikole biskupa i rektor Svetišta Gospe od suza.

U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Glazbene škole Požega i članovi KUD-a Orljava iz Pleternice

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment