Preko dvadeset konjanika predvodilo svečanu povorku ulicama Pleternice (foto galerija)

Autor: D.K.

PLETERNICA – Smotri folklora u Pleternici, prethodila je svečana povorka u kojoj su sudjelovali svi sudionici tradicionalne manifestacije LIDAS 2015. Posebnost ovogodišnje manifestacije je sudjelovanje preko 20 konjanika-jahača i petnaest zaprega koji su se priključili kulturno umjetničkim društvima i zaputili unatoč jačoj prolaznoj kiši ulicama Pleternice od Osnovne škole do pleterničkog sportskog parka kako bi pokazali raskoš običaja koje njeguju i prenose sa koljena na koljeno iz generacije u generaciju.

Sa ukrašenim zapregama u povorci su se predstavili Andreja Matković iz Gradca, Sebastijan Belo iz Pleternice, Ivan Marošević iz Tisovca, pokraj Nove Gradiške, Marko Kuba iz Jakšića, Marija Kovačević iz Poloja, Dražen Mađarević iz Rešetara, Ivan Podnar iz Kutjeva, Mato Marić iz Pleternice, Ivan Janjić iz Požeške Koprivnice, Zdravko Bičanić iz Emovačekog Luga, Nenad Horvat iz Požege, Ivan Gašparović iz Gradca, Branko Mirosavljević iz Sulkovaca, Mario Kuba iz Jakšića te Igor Del Vechio iz Požege.

Svečanu povorku su predvodili konjanici kojima je na čelu bio Luka Turkalj i Marko Vlajnić koji su nosili zastavu RH i Požeško-slavonske županije te Bruno Bušić koji je nosio zastavu grada Pleternice. Uz njih su bili konjanici Benedikt i Danijel Tomašević, Marko Štimac, Luka Matijević, Josip Oršolić, Matej Vuković, Nikola Sinovčević, Monika Lončarević, Monika Stazić. Stjepan Laist, Matej Belo, Dario Karmišević, Hrvoje Bosjak, Josip Vitemberg, Dragan Matković, Željko Gašparović, Antun Drašković i Katarina Augustinović.

Od kulturno umjetničkih društava su nastupili KUD Orljava iz Pleternice, KUD Svilenka iz Buka, KUD Zagrađe, KUD Javor, Jazvica-Roždanik-Voćarica (Sisačko-moslavačka županija), HKUD Tamburica iz Koraća (BiH), Češka beseda iz Daruvarskog Brestovca sa plesnom skupinom Koralky i puhačkim orkestrom, KUD Požeška dolina Požega, KUD Lobor iz Lobora, Udruga Bijela golubica iz Vukovara, KUD Slavonska vila Marijanci-Kunišinci (Osječko-baranjska županija), KUD Barban i Barbana te tamburaši KUD-a Javor.

Svečanu povorku uz brojnu publiku pratili su požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, saborski zastupnik Franjo Lucić, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i preč. Antun Čorković, pleternički župnik i upravitelj Svetišta Gospe od suza.

/Foto: Marko Krstanović/

no images were found

Više iz kategorije