Preko 600 osoba u Požeško-slavonskoj županiji moglo bi ostati bez prebivališta

Autor: Požega Portal

Policijska uprava požega 2 (Small)POŽEGA – Do 29. prosinca 2014. godine građani u čijim osobnim iskaznicama piše adresa s naznakom “bb” svakako trebaju kao takve zamijeniti i uskladiti ih s propisima da bi imali ispravan dokument za ostvarivanje svih potrošačkih i građanskih ali i biračkih prava. Prema Zakonu o prebivalištu i u vezi s popisom stanovništva iz 2011. godine, svakom je građaninu dodijeljen kućni broj a građani koji to još nisu ažurirali imaju vremena do kraja prosinca i uskladiti svoju osobnu iskaznicu sa stvarnim stanjem.

-Na području Policijske uprave požeško-slavonske zabilježeno je 617 aktivnih prebivalište bez upisanog kućnog broja – navodi se u odgovoru kojeg smo na traženje dobili iz PU požeško-slavonske te se naglašava da oni građani koji nisu u mogućnosti osobno doći podnijeti zahtjev zbog zdravstvenih razloga da će upravni referenti odlaziti na teren radi zaprimanja zahtjeva za osobnu iskaznicu osoba koje su se obratile Policijskoj upravi kako ne mogu osobno pristupiti u prostorije Policijske uprave radi ozbiljnih zdravstvenih problema.

Oni građani koji ne ažuriraju svoju adresu odnosno, ako ne podnesu zahtjev za izradu nove iskaznice ako na postojećoj nemaju svi elementi propisani zakonom krše odredbe Zakona o prebivalištu koji u prijelaznim i završnim odredbama propisuje obvezu građana koji su na dan 29.12.2012. godine imali osobnu iskaznicu kojoj je istekao rok važenja više od 15 dana ili koji nikad nisu ishodili osobnu iskaznicu kao i građanima koji imaju prijavljeno prebivalište na adresama koje nisu evidentirane u registru prostornih jedinica nepostojeće adrese da najkasnije do 29.12.2014. godine, policijskoj upravi ili postaji na čijem području imaju prijavljeno prebivalište, ponovno prijave prebivalište.

-Ako se ne ispune zakonska obveza izvršit će se automatska odjava njihovog prebivališta u zbirci podataka o prebivalištu i boravištu, bez provođenja posebnih postupaka u svakom pojedinom slučaju. Način automatske odjave prebivališta je u nadležnosti MUP-a u sjedištu – navodi se u priopćenu PU požeško-slavonske uz napomenu kako je osobna iskaznica, između ostalog, i dokaz o prebivalištu i adresi stanovanja, a gore navedeno postupanje temeljem Zakona o prebivalištu ima direktan utjecaj na važenje osobne iskaznice, jer osobna iskaznica prestaje važiti i prije isteka roka na koji je izdana, ako je između ostalog osoba odjavljena po službenoj dužnosti iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu.

Osobe koje imaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj, ali nisu nikad živjele u mjestu prijavljenog prebivališta, a prebivalište su prijavile fiktivno, dužne su odjaviti svoje prebivalište u Republici Hrvatskoj bez obzira žive li i dalje u državi u kojoj su živjele i prije fiktivne prijave prebivališta u Republici Hrvatskoj ili sada žive u nekoj drugoj državi. Ako same ne odjave prebivalište nadležna policijska uprava ili postaja će pokrenuti postupak odjave njihovog prebivališta po službenoj dužnosti. Građani koji su se s danom 29. 12. 2012. već nalazili u inozemstvu duže od godinu dana radi obrazovanja, obavljanja poslova koji nisu trajnog karaktera i vezani su uz određeno vremensko razdoblje, dugotrajnog liječenja i drugih razloga, moraju najkasnije do 29. 12. 2014. godine o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju na čijem području imaju prijavljeno prebivalište ili diplomatsku misiju konzularni ured Republike Hrvatske na čijem području borave u inozemstvu te im o razlozima privremenog boravka izvan Republike Hrvatske moraju dostaviti odgovarajuću dokumentaciju. Ako ne ispoštuju ovu obvezu i za njih će se pokrenuti postupci odjave po službenoj dužnosti iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu.

Iz Policijske uprave pozivaju građane da provjere svoje osobne iskaznice, vezano za rok važenja te da li je u istima navedeno mjesto i adresa stanovanja odnosno ulica ili trg i kućni broj evidentiran u registru prostornih jedinica što ih vodi nadležno tijelo.

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića