Predstavnici više institucija u posjetu Gradišćanskom partnerstvu za zapošljavanje

Autor: Požega Portal

POŽEGA / ŽELJEZNO (AUSTRIJA) – U organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Područni ured Požega, 25 članova Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Požeško-slavonske županije, boravilo je tri dana u austrijskoj pokrajini Gradišće. Konkretno, na studijsko putovanje u Eisenstadt(Željezno) putovali su predstavnici organizatora, Policijske uprave Požega, Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije, županijske Gospodarske komore, Obrtničke komore, Udruženja obrtnika Požega te Pakrac i Lipik, Udruga Oppidum i Delfin, Srpskog demokratskog foruma, Centra za socijalnu skrb Požega, gradova Požega, Pakrac i Lipik, Veleučilišta Požega, Poduzetničkog centra pakrac, županijske Udruge slijepih, Vijeća srpske nacionalne manjine Čaglin i nekoliko obrtnika.

Svrha putovanja bila je upoznavanje s načinom rada Lokalnog partnerstva za zapošljavanje, potom s primjerima dobre prakse iz područja rada s nezaposlenima i poduzetnicima , projektima koje su provodili u godinama gospodarske krize kao i informiranje o provedenim razvojnim projektima, funkcioniranju inovacijskih, gospodarskih, tehničkih i edukacijskih centara.

Gradišćansko partnerstvo za zapošljavanje – TEP osnovano je 2000.godine kao poveznica između politika zapošljavanja i potreba njihovog lokalnog tržišta rada a u periodu od 2007. do 2013.godine proveli su čak 23 projekta iz Europskog socijalnog fonda. Od tog broja njih 7 su provedeni bez dodatnih troškova. Sudionicima studijskog putovanja predstavio se i Tehnološki centar Eisenstadt a potom su oni imali priliku razgledati i lokalnu poduzetničku zonu. Kako su kazali nakon povratka u Hrvatsku, oduševio ih je AMS Austrijski regionalni i lokalni zavod za zapošljavanje i to inovativnim uslugama za nezaposlene osobe ali i načinom sufinanciranja obrazovanja nezaposlenih osoba.

Pojašnjeno im je, naime, da se svakoj osobi koja je zainteresirana za osposobljavanje ili drugi vid obrazovanja pristupa individualno i omogućava pojedinačna obrazovanja u skladu s interesom i svrhovitošću tog obrazovnog programa za zapošljavanje nezaposlene osobe. Sudionicima studijskog putovanja također su se svidjele radionice u kojima se polažu majstorski ispiti a koje su vidjeli prilikom posjeta Gospodarskoj komori Gradišće i WIFI Gospodarsko promotivnom centru. Kada je riječ o Obrazovnom centru Gradišće, on omogućuje da se sva obrazovanja za potrebe  Austrijskog zavoda za zapošljavanje provedu na jednom mjestu.  Posebnost ovog obrazovnog centra je u tome što pruža razne socijalne programe za svoje polaznike. Posljednjeg dana boravka u Austriji sudionici studijskog putovanja iz naše županije posjetili su Instituciju za poticanje gospodarskog razvoja (WIBAG) čija je glavna uloga da privlači investitore i gospodare poduzetničkim zonama. Prije polaska kući obišli su i vinski podrum obitelji Jagschich gdje su imali priliku susresti se s gradišćanskim Hrvatima koji govore arhaičnim hrvatskim jezikom.

Studijsko putovanje u Austriju financirano je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda iz programa Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza II  a u sklopu projekta „Novi pristup za stvaranje novih mogućnosti zapošljavanja“.

/Foto: Martina Kemper/

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: