Predstavnici požeškog Kluba „Tigar 90/91.“ odali dužnu počast svim poginulim braniteljima u prigodi 30. godišnjice osnivanja Jedinice za posebne zadatke MUP-a – legendarnih Tigrova /FOTO/

Autor: D.K.

Kod spomen obilježja na Trgu 123. brigade u Požegi predstavnici požeškog Kluba „Tigar 90/91.“, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su dužnu počast svim poginulim braniteljima u prigodi 30. godišnjice osnivanja legendarnih Tigrova, jedinice za posebne zadatke Ministarstva unutarnjih poslova iz koje je nastala prva gardijska brigada. U toj prigodi okupljeni hrvatski vitezovi prisjetili su se svojih suboraca koji su položili svoje živote i onog vrmena kada su odgovorili na poziv i odazvali se u obranu svoje Domovine.

-Prije 30 godina, odnosno 5.studenog 1990. godine u Rakitju, naselju između Zagreba i Samobora, osnovana je Jedinica za posebne zadatke pri Ministarstvu unutarnjih poslova. Jedinica se kontinuirano popunjavala dragovoljcima iz svih dijelova hrvatske ali i iz hrvatske dijaspore, te je do početka 1991. godine u sastavu Jedinice bilo formirano pet satnija, koje su po svom ustroju više bile vojne, nego policijske postrojbe. U to vrijeme Jedinica iz Rakitja bila je jedina u Hrvatskoj osposobljenja i opremljena za uspostavu narušenog javnog mira u većem obimu – rekao je Ivo Marušić, predsjednik Kluba „Tigar 90/91“ Požega ističući kako je tada s područja bivše općine Požega jedinici u Rakitju pristupilo 27 dragovoljaca, od kojih samo nekoliko nakon 5.studenog 1990. godine.

-Uz redovnu obuku i izobrazbu za ovlaštene službene osobe MUP-a, pripadnici postrojbe su svakodnevno izvršavali zadaće osiguranja najviših dužnosnika novoizabrane hrvatske vlasti, dr. Franje Tuđmana, Stipe Mesića, Žarka Domjana, Josipa Boljkovca, Josipa Manolića i dr. kao i zadaće osiguranja objekata od vitalnog značaja za funkcioniranje države Hrvatski sabor, Banski dvore, HTV, Radio postaje u Šubićevoj i Jurišićevoj – nastavio je prisjećajući se tih dana Marušić dodajući kako je herojski ratni put postrojbe Tigrova opisan u opsežnoj monografiji, a postrojba je prepoznata kao nositelj svih složenijih zadaća iz tog vremena od kojih je za istaknuti akciju u Pakracu, kada je došlo do prvog oružanog sukoba s pobunjenim srbima koji su zauzeli policijsku postaju te akciju na Plitvicama poznatiju pod nazivom „Krvavi Uskrs“ kojom prilikom je poginuo Josip Jović, kao prvi poginuli redarstvenik. 

Nakon formiranja Zbora narodne garde, jedinica iz Rakitja je rasformirana, te je dio pripadnika raspoređen po Policijskim upravama diljem Hrvatske dok je dio njih bio nositelji formiranja postrojbi ZNG-a, a kasnije i gardijskih brigada, prije svega 1. gardijske brigade „Tigrova“.

-Budući da je velik broj pripadnika Jedinice iz Rakitja sudjelovao u osnivanju gardijske brigade „Tigrova“, 1. gardijska brigada „Tigrovi“  na dan 5.studenog, također obilježava svoju obljetnicu – istakao je Marušić.

Na žalost, već 1991. godine, dvojica pripadnika s područja Požeštine, Josip Knežević i Zoran Gruber, herojski su svoj život položili na oltar domovine te su njima u čast kod spomen obilježja gdje su ispisana njihova imena zapaljene svijeće gdje su bili i roditelji pokojnog Zorana Grubera.

-Radi prisjećanja na naše poginule i obilježavanje akcija u kojima su pripadnici ove postrojbe sudjelovali, osnovana je braniteljska udruga pod nazivom Klub „Tigar 90/91“ Požega tzv. požeški Tigrovi, čiji su članovi svi pripadnici Jedinice za posebne zadatke iz Rakitja, koji su joj pristupili s područja Požeštine tijekom 1990. i 1991. godine – zaključio je Ivo Marušić, predsjednik Kluba „Tigar 90/91“ Požega

Donosimo imena i prezimena onih koji su se prvi odazvali u Jedinicu za posebne zadatke – Rakitje s područja bivše općine Požega i koji su dali nemjerljiv doprinos za stvaranje slobodne Hrvatske:

Ivica Kopecki, Ivo Marušić, Mirko Veselin, Slavko Čuljak, Željko Pavliček, Josip Šubara, Damir Pandžić, Damir Kakuk, Darko Janić, Stipo Andrijević, Stevo Budoš, Đuro Mudrinović, Zoran Suton, Luka Davidović, Mario Maričević, Josip Širić, Ivan Bagarić, Stipo Baraban, Vinko Tokić, Đuro Petković, Branko Predragović, Miro Zeljko, Zlatko Raguž, Anto Tovilo i Nenad Ćorić.

Zoran Gruber svoj život je položio na oltar Domovine 20.studenog 1991. na Ovčari, a Josip Knežević Josip 25.srpnja 1991. godine u Erdutu.

Dužnu počast je odao i svijeću zapalio zastupnik u Hrvatskom saboru i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88