Požega.eu
PROMOCIJA NA SOVSKOM JEZERU

Predstavljena nova publikacija Stanka Budića “Kako živjeti po prirodnom zakonu u ravnoteži“

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: I. Tomić
FOTO: I.T./FB

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Predstavljena nova publikacija Stanka Budića “Kako živjeti po prirodnom zakonu u ravnoteži“ Požega.eu | Predstavljena nova publikacija Stanka Budića “Kako živjeti po prirodnom zakonu u ravnoteži“

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: I. Tomić
FOTO: I.T./FB

U prostoru pored Sovskog jezera predstavljena je nova, četvrta publikacija dipl. ing. Stanka Budića iz Čaglina “Kako živjeti po prirodnom zakonu u ravnoteži“. Knjiga opisuje današnje stanje ljudske populacije koja je zbog brojnih onečišćenja i zagađenja zraka došla u stadij pitanja opstanka. Zemlja se trenutno nalazi u svojoj šestoj fazi masovnog izumiranja, a na njoj živi tek nešto više od jedan posto vrsta, a oko 99 posto je izumrlo. S globalnim zatopljenjem ušli smo u zadnje izumiranje za koje je značajno odgovoran čovjek.

Na promociji knjige je naglašeno kako je problem je u tome što na globalnoj razini nema za to sluha, a SAD i Kina ne žele smanjiti emisije onečišćenja zraka. Živimo u nekim oazama, u malom prostoru, a voda, tlo i zrak ovoga dijela Požeštine još uvijek su donekle očuvani. I takve će oaze vrlo brzo biti rijetke za život, ali samo ako ih budemo na pravi način očuvali, i to strategijom razvoja naših jedinica lokalne samouprave, ali i nastojanjem da se proizvodi zdrava hrana na našim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Prema riječima jednog od promotora dr. sc. Ivice Samarđića, ono što knjiga nudi je da naše sezonske, domicilne vrste povrća i voća treba očuvati u bazama i bankama sjemena, što je najzdravije, a to je i poruka ove publikacije.

- Očito je da život u gradovima postaje za čovjeka sve opasniji. Prema nekim projekcijama, za dvadeset do trideset godina doći će do bježanja ljudi iz gradova, a već sada je u njima veliko onečišćenje zraka, što dovodi do bolesti, utječe na mentalno zdravlje i kvalitetu života koji se skraćuje-istaknuo je dr. sc. I. Samarđić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, koji se bavi ekološkim temama i autor je više popularnih knjiga.

Autor knjige Stanko Budić naglasio je kako su sve nedaće kroz koje ljudska vrsta prolazi posljedica nepoštivanja prirodnih zakona i ravnoteže u prirodi.

-S knjigom sam htio opisati kakav nam je raj na zemlji ponudio Bog, odnosno priroda, a mi nećemo da ga živimo i zbog toga nas priroda kažnjava. Kao da tjeramo neki inat protiv prirode koja nam želi dobro. Želimo živjeti bolje, ali to ne znamo, a prirodu smo zapustili kao da nam ona nije gospodar na ovome svijetu. Činjenice govore da je ljudska populacija krenula krivim putem koji vodi u ponor, a ljudskoj vrsti nedostaje znanje da bi krenula ispravnim putem. Jedini način je edukacija najmlađeg uzrasta, uvođenje u nastavu predmeta „Zakon prirode“ te stalno učenje i proučavanje-poručio je autor knjige.

Osim dr.sc. Ivice Samarđića, promotori knjige bili su Goran Letić i Ivan Knežević, a predstavljanju su prisustvovali županijski vijećnik Alen Krajtner, predstavnik čaglinskog Općinskog vijeća Željko Jakopović, članovi Odbora za uređenje i zaštitu Sovskog jezera, predstavnici pojedinih OPG-ova na ovom području te studenti zagrebačkog i osječkog Filozofskog fakulteta.
 Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo