Predstavljena monografija “Zrinski i Frankopani – 100 godina od povratka u domovinu”

Autor: S.P.

U sklopu Dana Matice hrvatske u Požegi u Dvorani znanja Gradske knjižnice Požega održano je predstavljanje monografije “Zrinski i Frankopani – 100 godina od povratka u domovinu”. Predstavljanje je održano u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Požegi, a uz ljubitelje povijesti i članove ogranka na predstavljanju je bio i zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha.

U travnju 2019. godine prenesene su kosti hrvatskih kneževa petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iz Bečkog Novigrada u kriptu zagrebačke prvostolnice. U povodu toga izdavačka kuća Meridijani izdala je opsežnu monografiju akademika Dragutina Feletara, Hrvoja Petrića i Nevija Šetića o Zrinskim i Frankopanima.

S više od 300 povijesnih i suvremenih fotografija i 358 stranica monografija donosi povijest obaju plemićkih rodova od njihovih početaka u 13. stoljeću) do 17. stoljeća. Domovinu. Sadržajno je podijeljena je na sedam poglavlja – Pregled povijesti Zrinskih i Frankopana, Petar Zrinski, Fran Krsto Frankopan i posljednji Zrinski – biografske crtice, Zavjera Zrinsko-frankopanska, Martirij u Beškom Novigradu, Prijenos zemaljskih ostataka hrvatskih mučenika u domovinu, Štovanje Zrinskih i Frankopana u suvremeno doba te Prijedlog Deklaracije o rehabilitaciji Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Prigodnim riječima na predstavljanju okupljene je pozdravila predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Požegi Ljiljana Marić. “Ovo je jedna od najtragičnijih povijesnih hrvatskih tema – tragična smrt Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Njihova tragedija je svakako jedna od onih koja se ponajviše poistovjećuje s tragedijom koju je hrvatski narod prolazio kroz svoju povijest. Neki će se možda pitati – zašto se uopće vraćati na ono što je bilo prije 350 godina, ne trba li se okrenuti prema budućnosti? U današnjem vremenu globalizacije to je više nego ikada potrebno, čak bih rekla jedan od uvjeta da sačuvamo svoju narodnost koju smo kroz povijest itekako teško morali braniti. Ova dvojica velikana nas podsjećaju da nema većih vrijednosti od čovjekoljublja, domoljublja, poštenja i ljubavi. Našem narodu ova dvojica, a i mnogi popput njih trebaju biti ideali u svakodnevnom životu, a još više onima koji su na odgovornim pozicijama u našoj državi i drušvu, ” naglasila je predsjednica Marić.

Svoje zadovoljstvo zbog događaja koji je obogatio kulturni život grada izrazio je i zamjenik županice Ferdinand Troha koje je prisutne pozdravio u svoje ime te u ime županice Antonije Jozić.
“Zrinski i Frankopani ostali su u koletivnoj memoriji našeg naroda, uvijek smo ih spominjali u nekim teškim trenucima, u pjesmama, kao izvor snage i nadahnuća kada nam je to bilo najpotrebnije,” rekao je Troha.

O knjizi su govorili doc. dr. sc. Petar Feletar, geograf i povjesničar, Hrvoje Dečak i Petra Somek urednica časopisa Meridijani, a predstavljanje je moderirala Nataša Puljašić, mag. Educ povijesti i hrvatskoj jezika. U organizaciji zbivanja pomogli su Gradski muzej Požega i Gradska knjižnica Požega.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88