Predstavljen Aurea Fest Požega 2019.

Autor: DK

Aurea Festa Požega 2019. i veliku 50. obljetnicu od prvog požeškog festivala predstavili su danas na konferenciji za novinare gradonačelnik Požege Darko Puljašić, direktor festivala Ivan Bunjevac, umjetnički direktor Damjan Pirović te direktorica marketinga festivala Silvija Podoljak. Ovogodišnji festival održat će se od 29. kolovoza do 1.rujna i donosi brojne novine.

Nekada Muzički festival Slavonije, potom Zlatne žice Slavonije i danas Aurea Fest vrhunski je spoj tradicionalnog i urbanog koji već 50 godina u Požegi nudi jedinstvenu glazbenu, zabavnu i gastronomsku priču.

– Uz duge pripreme, dočekali smo i to – 50. obljetnica našeg festivala. Požeški festival je rastao, razvijao se i mijenjao u festival koji sada ima svoju budućnost. Jer, pobrinuli smo se kako bi postao drugačiji i poseban, a opet i dalje prepoznatljiv, ponajprije po predstavljanju bogatstva Slavonije kroz glazbu, te eno i gastro ponudu. Naravno, tu je i onaj drugi dio ove dobre priče, a to je urbani duh koji Požega oduvijek gaji, od prvog festivala do danas, a koji i u ovogodišnjem jubilarnom izdanju ima svoje značajni prostor. Nitko nema ovo što imamo u Požegi – vrhunski spoj urbanog i tradicionalnog. – poručio je gradonačelnik Puljašić.

O programu samog festivala govorio je njegov direktor Ivan Bunjevac.

– Ovogodišnji festival četverodnevna je kulturna manifestacija koja će se održati na čak devet atraktivnih lokacija u gradu. Dio bogatog programa posvećen je upravo 50. godišnjici od retrospektivne izložbe koja se priprema u suradnji s Gradskim muzejom Požega do retrospektive najvećih glazbenih uspješnica požeškog festivala u proteklih 50 godina koja će se održati 1. rujna. – rekao je Bunjevac.

Aurea fest doista je festival festivala, jer u brojnim priredbama, nastupima i najrazličitijim događanjima nemoguće je da baš svatko ne nađe ponešto i za svoju zabavu, ugodu i veselje. Tako ovogodišnje izdanje donosi nekoliko festivala – Festival popularne glazbe, Jazz Fest, Aurea fest elektronske glazbe, Superglas, Zlatne žice Slavonije te Urban Fest.

Početak festivala je u četvrtak 29. kolovoza kada će se održati tradicionalna festivalska povorka i berba grožđa, Izbor naj šokice te Festival običaja i kulturne baštine na središnjoj pozornici na Trgu Sv. Trojstva, a potom na bivšem Atletskom stadionu 5. Aurea Jazz fest i Big Band Požega s gostima. Drugi dan festivala, 30. kolovoza, očekuje nas Festival popularne glazbe s poznatim imenima hrvatske glazbene scene. Zlatne žice Slavonije održat će se u subotu 31. kolovoza na središnjoj pozornici na Trgu Sv. Trojstva s novim tamburaškim skladbama, a Aurea Fest završava u nedjelju 1. rujna s retrospektivom najvećih festivalskih uspješnica.

– To je glavni događaj ovogodišnjeg Aurea Festa – retrospektiva požeškog festivala pod nazivom “Pjevat će Slavonija” na kojoj će 20 izvođača izvesti festivalske uspješnice uz veliki revijalni orkestar. Bezvremenskim tamburaškim hitovima podsjetit će nas koliko je sjajnih pjesama iznio požeški festival. Retrospektiva će biti kombinacija iskustva i mladosti, a neke od pjesama koje ćemo čuti su “Dan plavetan kao lan”, “Stavi svjetiljku u prozor”, “Pjevat će Slavonija”, “Inati se Slavonijo”, “Ako zora ne svane” i druge” dodao je Damjan Pirović, umjetnički direktor Festivala.

Tu si brojni popratni sadržaji koji su se prošle godine pokazali vrlo uspješnima.

– Art park je i ove godine umjetnička oaza u Parku pod gradom, a Dječji festival je na Trgu sv. Terezije. Tu je i tradicionalna Fišijada u Parku kod Orljave u petak 30. kolovoza koja će okupiti natjecatelje iz cijele Slavonije, a u Šetališnoj zoni bit će svakodnevni sadržaji na pozornici na kojoj će se izmjenjivati tamburaški sastavi i drugi bendovi uz ponudu rukotvorina i domaćih proizvoda. – rekla je Silvija Podoljak, direktorica marketinga.

Ovogodišnji festival je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Festival popularne glazbe i Zlatne žice Slavonije i ove se godine televizijski snimaju i bit će prikazane naknadno na HRT, dok će Retrospektiva imati direktni prijenos iz Požege na Hrvatskoj radioteleviziji. Ove godine Aurea Fest širi se i na tržište regije te će biti održan i međunarodni medijski stručni panel na kojem će se govori o poziciji glazbe u radijskim eterima.

Izvor: pozega.hr

Više iz kategorije