Predsjednik požeško-slavonskog HSS-a Željko Jakopović o cijeni i kvaliteti pšenice

POŽEGA – U redakciju smo primili priopćenje predsjednika požeško-slavonskog HSS-a Željka Jakopovića u kojem izražava nezadovoljstvo sa prijedlozima i raspravama o cijeni i kvalitete pšenice.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Budući da se nalazimo u vremenu žetve u Slavoniji, a to znači narodski rečeno praznik ili svečanost, stoga izražavamo nezadovoljstvo sa prijedlozima i raspravama o cijeni i kvaliteti pšenice. Pšenice ove žetvene godine biti će samo za potrebe RH jer je bilo zasijano samo 100 000 – 120 000 ha, prinos nije velik tako da se očekuje 550 000 –  600 000 tona uroda, što su i naše potrebe. Problem je ove godine cijena te primjena europskog kodeksa o kvaliteti pšenice.

Predlažemo da se kodeks o kvaliteti ove godine ne primjenjuje jer zato postoje objektivni razlozi:

Sjetva je obavljena u lošim uvjetima bez odgovarajuće tehnologije i posijane su sorte bez velikog potencijala za visoku kvalitetu. Usprkos gore navedenom, pšenica je visoke hektolitarske težine (više od 80) što nikako nije za stočnu hranu.

Pšenice koja zadovoljava kodeks o kvaliteti ima cca. 5 – 10% što govori da i veliki sustavi nisu uspjeli proizvesti adekvatnu kvalitetu iako imaju potpunu tehnologiju, stoga ovo potvrđuje da u poljoprivredi proizvodnja nikada nije jednaka uloženome, i da su klimatološke prilike uvjetovale ovakvu proizvodnju.

Naravno da se u budućnosti mora težiti primjeni  kodeksa o kvaliteti pšenice, ali postupno, te ne može biti velika razlika u cijeni između I., II.,III. Klase, jer ako je vjerovati nagađanjima da je I. klasa 1, 40 kn/kg, a III. 1,10 kn/kg, onda je to diskriminirajuće za hrvatsko selo, to znači definitivno drastično smanjenje proizvodnje pšenice i zaradu za trgovce i otkupljivače jer ovu pšenicu koju danas imamo možemo koristiti u prehrambenoj industriji te uz mali dodatak poboljšivača i za najzahtjevnije pekarske proizvode.

Važno je na kraju spomenuti da svaka ozbiljna država vodi računa o strateškim proizvodima stoga pozivam sve otkupljivače, Žito zajednicu, Ministarstvo poljoprivrede da vode računa o tome da pšenica ipak nije baš samo burzna roba iako znamo da u tržišnoj ekonomiji  to pšenica zapravo jest. Cijena pšenice je baza za određivanje odnosa u poljoprivredi što može negativno utjecati na druge proizvodnje i proizvode koji se konkurentno i profitabilno proizvode u RH.

PREDSJEDNIK  ŽO HSS-A

POŽEŠKO – SLAVONSKE ŽUPANIJE:

Željko Jakopović, v.r.

0 Comment

Send a Comment