Predmet tržnice je čist „ko suza”, kakvi milijuni, kakvi bakrači, kakve štete….

Autor: D.K.

Zdravko Ronko, tiskovna 28.9.2015 - CopyPOŽEGA – Nastavno na tiskovnu konferenciju požeškog gradonačelnika Vedrana Neferovića nije trebalo dugo čekati odgovor bivšeg gradonačelnika Zdravka Ronka kojeg prenosimo u cijelosti:

Opet vuku mačka za rep. Svatko može tužiti, ali samo suci suditi.

Ne i dripci, koje je još tako mlade njihova Partija već otpisala i žrtvovala za kreketanje i bacanje suicidalnih predizbornih bombica. Predmet tržnice je čist „ ko suza, kakvi milijuni, kakvi bakrači, kakve štete -nula  kuna, ponavljam, nula kuna-ništa od toga, iako bi zbog pokrića svog nerada oni to i priželjkivali.

Točno, prije više od 9 godina obnovljena je u tadašnjim okolnostima (zagušenosti prometa na Trgu Sv.Trojstva  i neadekvatnost postojećeg prostora) inicijativa TEKIJE d.o.o.  za izmještanje i izgradnju nove tržnice na prostoru između ulica Primorske i S. Radića uz Orljavu i željezničku prugu, te potom izgradnju podzemne garaže na Trgu sv. Trojstva i velikog poslovnog centra.

Slijedom toga TEKIJA d.o.o. kroz  model  javno-privatnog partnerstva raspisala je Poziv za izražavanje interesa na koji se javila  tvrtka ADAMO d.o.o. Zagreb, s kojom su potom i sklopili Ugovor o zajedničkom ulaganju travnja mjeseca 2006 godine.

Najkraće rečeno, TEKIJA d.o.o  ulaže svoje nekretnine koje i na dalje ostaju u njenom vlasništvu u dijelu nove tržnice, a ADAMO d.o.o. postaje vlasnik preostalog dijela novoformirane čestice istočno od produžetka Cvjetne ulice koja bi se spajala na buduću Priorljavsku ulicu dakako uz uvjet da o svom trošku izradi novu tržnicu (cca 7,5 mil kuna), a po istom modelu ugovoreno je i ulaganje vezano za podzemnu garažu na Trgu sv. Trojstva.

Temeljem tog Ugovora o zajedničkom ulaganju sklopljen je i Ugovor između Grada Požege, TEKIJE d.o.o i ADAMO d.o.o. Grad Požega se obvezao izgraditi prometnicu između ulica Stjepana Radića i Primorske na način da će se TEKIJA d.o.o. odreći prava vlasništva dijela čestice na kojoj će se izgraditi buduća prometnica, isto tako i ADAMO d.o.o. s tim što će riješiti imovinsko pravne odnose  na česticama prema Primorskoj i Radićevoj ulici, te potom o svom trošku izraditi projekt prometnice i u ime Grada Požege ishoditi lokacijsku, građevnu i uporabnu dozvolu.

Bio je to jedan izuzetno dobar Ugovor, ali . . .

ADAMO d.o.o. da bi mogao ishoditi sve potrebne dozvole za prometnicu kupnjom čestica i objekata uz Primorsku ulicu i darovanjem Gradu Požegi ( cca 1,8 mil kuna) riješio je zapadni dio, no ni uz niz pregovora, pa i uz pomoć Grada  Požege u tim pregovorima, nije uspio riješiti imovinsko-pravne odnose na istočnom dijelu jer je vlasnik čestice na kojem su nelegalno bili izgrađeni objekti stalno mijenjao zahtjeve i išao toliko daleko da se jedan od njegovih uvjeta popeo, ni manje ni više nego na 14 milijuna Eura.

Naravno da je kroz  to natezanje vrijeme donijelo i neke nove okolnosti –  krizu i recesiju, pad kupovne moći, te otvaranje četiri nova poslovna centra, čime tržnica polako gubi svrhu – na njoj se sve češće prodaje i roba s rasprodaja u tim centrima, pa se u tim i takvim okolnostima i poslovna inicijativa investitora topila budući  je u ovaj poslovni poduhvat investitor ušao prije krize i recesije, upravo da izgradi prvi i „hit“  poslovni centar –  ne peti ili šesti, a  u čemu ga je spriječila situacija s pristupom od ulice Stjepana Radića koju i uz svo razumijevanje HŽ-a nije mogao razriješiti ni s izgrađenom prometnicom uz prugu Požega – Velika jer nije mogla zadovoljiti   potrebe jednog takvog centra.

No sve u svemu budimo iskreni, nakon tih devet godina to je za Požegu i TEKIJU d.o.o. ispalo dobro. Bog je htio da nismo izgradili tržnicu, pitanje čemu bi pokraj svih ovih poslovno-tržnih centara više i služila. Investitor ADAMO d.o.o. koji nije izvršio ugovorne obveze je isključen iz predmetnog Ugovora, Grad Požega je dobio česticu od 4588 m2 za Priorljavsku ulicu, a TEKIJI d.o.o. su ostale dvije novooformljene vrlo vrijedne čestice namijenjene za gospodarsku djelatnost jednu  od 3.072 m2 i drugu  od 10.903 m2 u centru grada.   

I još nešto o  tom osnovnom problemu koji se ispriječio u realizaciji – pristup iz Radićeve ulice.

Ne ulazeći uopće u to što i kako se na tom mjestu godinama odigravalo, namještalo i uzurpiralo uz pomoć i dvojice odvjetnika koji više nisu među živima, činjenica je da su stari požeški arhitekti vizionarski još početkom prošlog stoljeća  ucrtali spojni pravac iz današnje Cirakijeve u Primorsku ulicu kad su i odredili da je tzv. kuća Gerškovića (S. Radića 37) ustvari ugao nastavka buduće ulice. Na žalost vizija starih požeških planera sasječena je uz pomoć  odvjetnika, inspektora i inih drugih mudraca.

A koliko je samo bilo ometanja, najbolje ilustrira primjer kad smo zbog uklanjanja nelegalno postavljene metalne kapije uz prugu a na gradskoj parceli zaradili tužbu kuma komandira milicije i komandanta garnizona JNA, sadašnje uzdanice HDZ-a, kojom 2010  traži „pravičan“ novčani iznos od 100.000 kuna zbog duševnih boli, te 100.000 kuna zbog slabljena libida i nedostatka potencije.

Interesantna je i činjenica kako je Vedran Neferović odlučio ne čekati i prihvatiti  sudski pravorijek već se podužom nagodbom kao „pozvani stručnjak“  sam upustio u rješavanje tog i takvog  libida i te i takve potencije, a sve do konačnog povlačenja tužbe.    

Prilog tomu link: 

http://docdro.id/B7SZVYh

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot