Predizborno obećanje aktualne županice Antonije Jozić ITU mehanizam – pokretač razvoja područja grada Požege u prvim danima mandata se ispunjava: „Sredstva iz EU će se strateški planirati i unositi u strategiju razvoja“

Autor: D.K.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak u sklopu posjete Požeško-slavonskoj županiji održala je radni sastanak sa županicom Antonijom Jozić i gradonačelnikom Požege prof.dr.sc. Željkom Glavićem. Glavna tema sastanka je bila ITU mehanizam, projektu koji bi trebao biti pokretač razvoja kako samog grada Požege i pripadajućih naselja tako i cijele Požeško-slavonske županije u novom programskom razdoblju 2021./2027. ITU mehanizam jedan je i od predizbornih obećanja aktualne požeško-slavonske županice Antonije Jozić o kojem se u prvim danima mandata konkretno razgovaralo na najvišoj razini za kojeg se očekuje početak realizacije u što skorije vrijeme.  

-Ministrica Tramišćak je naglasila kako je tema sastanka sa požeško-slavonskom županicom Antonijom Jozić i gradonačelnikom Požege prof.dr.sc. Željkom Glavićem bila širenje mehanizma ITU gradova u novom programskom razdoblju 2021/2027 te kako će Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU zajedno s lokalnom i regionalnom samoupravom tražiti modele i načine kako u većoj mjeri decentralizirati sredstva iz fondova Europske unije koja nas čekaju.

-Upravo instrument integriranih teritorijalnih ulaganja, dakle ITU gradova i jačanje urbane uloge gradova, sjedišta županija vidimo kao priliku da bismo još kvalitetnije usmjerili ta sredstva. Očekujemo intenzivnu suradnju u narednim mjesecima prilikom programiranja Strategije razvoja urbanog područja grada Požege i to suradnju i Županije i Grada za koju vjerujem kako će biti uspješna za realizaciju brojnih projekata koji su već spremni – rekla je ministrica Tramišćak dodajući kako ITU model otvara nove mogućnosti koje u prijašnjem razdoblju i s prijašnjim modelima financiranja područjima i gradu poput Požege nisu bili dostupni.

-Kada govorimo o fondovima ruralnog razvoja oni su u programiranju u Ministarstvu poljoprivrede, postoje novi fondovi i zajednička politika o kojoj se vodi računa. Tu se sredstva povećavaju i na raspolaganju ćemo imati oko 4,5 milijardi eura u novom programskom razdoblju što je značajno više. Međutim, kada govorimo o urbanom razvoju i jačanju uloge gradova u tome, govorimo o Europskom fondu za regionalni razvoj, govorimo o 5,3 milijarde eura kojima programiramo za područje cijele Hrvatske i govorimo naravno o velikim državnim investicijama i ulaganjima, ali i ulaganjima koja se očekuju u gospodarstvo u cijelosti – naglašava ministrica pojašnjavajući kako se zna da imamo zadano iz Fonda za regionalni razvoj 8 posto za ITU gradove.

-S obzirom na regionalnu podijeljenost, ulogu i važnost županija i gradova središta županija mi ćemo taj mehanizam i proširiti s osam gradova koje smo imali na ukupno 22 grada. Vjerujem kako će time prilike biti veće, ne samo za grad Požegu koji će biti nositelj tog razvoja već za cijelo područje oko grada Požege. Poljoprivrednici i obiteljska gospodarstva i dalje će se moći javljati na Program ruralnog razvoja – zaključila je ministrica Nataša Tramišak.

Jedan o prioritetnih izbornih programa aktualne županice Antonije Jozić bio je ITU model za grad Požegu

-Obećano izvršeno. Poznato vam je da je jedna od prvih točaka našeg programa HDZ-a za sljedeće četverogodišnje razdoblje bila zamolba prema resornom ministarstvu da se gradu Požegi omogući ITU mehanizam. To za nas konkretno znači sredstva iz Europske unije koje ćemo strateški planirati i sami na određeni način unositi u strategiju razvoja grada Požege i okolice. Konkretno, europska sredstva u sjedište naše županije. Grad Požega je pokretač razvoja Požeško-slavonske županije, a ITU mehanizam očekujem već u sljedećoj godini – naglasila je županica Antonija Jozić.

Svoje zadovoljstvo izrazio je i gradonačelnik Požege prof.dr.sc. Željko Glavić pojašnjavajući kako je to izvrsna prilika za grad Požegu.

-Stručne službe, pogotovo lokalna razvojna agencija radit će na pripremi projekata koji će se moći financirati iz tih sredstva. Dakle, mi ćemo sa svoje strane to vrlo rado prihvatiti i maksimalno iskoristiti. U ovom trenutku rano je govoriti o konkretnim projektima, ali vrlo uskoro donijet ćemo odluke koje će biti implementirane kroz ovaj program. To je snažan poticaj i za Požegu i za cijelu Požeštinu, iznimno je važno da se na ovakav način pristupilo županijskim središtima kao motorima razvoja cijele uže regije – rekao je gradonačelnik Glavić.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88